Egyiptomi támadásra figyelmeztetik a nyugati turistákat

 

Számos nyugati ország nagykövetsége figyelmeztette egy lehetséges merényletre Egyiptomban tartózkodó állampolgárait, miután egy helyi terrorszervezet támadással fenyegette meg az egyiptomi hatóságokat.

A  Haszm (Határozottság) elnevezésű terrorszervezet a Telegram internetes oldalon  közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy szerdán, helyi idő szerint este hét órakor merényletet hajt végre az ország területén.

A fenyegetés nem tért ki arra, hogy milyen merényletet tervez elkövetni a terrorszervezet. Üzenetében a Haszm egy korábbi merényletéről készített fényképet is közzétett, melyen több rendőr holtteste látható.

A nyugati országok helyi nagykövetségei ezért arra kérték Egyiptomban tartózkodó állampolgáraikat, hogy kerüljék a környékbeli kormányzati épületek, a rendőrségi és katonai ellenőrzőpontok, és a főváros, Kairó forgalmasabb belvárosi részeinek környékét: ezek ugyanis azok a helyszínek, ahol a Haszm általában merényleteket szokott végrehajtani.

4 éve tart az egyiptomi bizonytalanság

A Haszm utoljára januárban fenyegetett “előre” merénylettel; akkor a meghirdetett órában a terrortámadás helyett a szervezet végül egy videót tett közzé, mely az általa elkövetett merényleteket taglalta.

Azóta, hogy a hadsereg 2013-ban megdöntötte Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát, a katonák és a rendőrök rendszeresen szélsőségesek célpontjai Egyiptomban, különösen a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya is működik.