Tüntetés Budapesten

 

A felsőoktatási és a civiltörvényt is kifogásolták a vasárnapi budapesti kormányellenes tüntetésen, amelyen összefogásra szólították fel az embereket a jelenlegi politikai rendszer megváltoztatásáért.

A Nem maradunk csendben és az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport demonstrációján a tüntetők a Műegyetem rakparton gyűltek össze, hogy – a közösségi médiában megjelent meghívó szerint – egyebek mellett a “lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború és a reklámadó” ellen tüntessenek.

Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója arról beszélt: a roma diákoknak, hallgatóknak oktatási segítséget nyújtó szervezetüket magyarellenesnek bélyegzi a jelenlegi hatalom, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai uniós források ne jussanak el hozzájuk. Azt hangoztatta: nem Brüsszelt, hanem a “rajtunk élősködő magyar oligarchákat” kell megállítani.

Lukácsi Katalin, aki nemrég kilépett a KDNP-ből, arról beszélt, hogy ezen döntésében a menekültügy kormány általi kezelése, a Népszabadság “beszántása” és a CEU elleni törvény is szerepet játszott. Szerinte a kormány nemcsak az EU-val, hanem Rómával és Ferenc pápával is vitatkozik.

A demonstráló tömeg nem sokkal este hat óra után rendőri felvezetés mellett indult el a Szabadság híd irányába, hogy aztán az Országházhoz vonuljanak. A menet elején egy teherautó haladt, amelyről buzdító szavakat mondtak és zenét játszottak.

A Kossuth Lajos téren Vágó Gábor korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, korrupcióellenes aktivista azt mondta, minden nap van egy olyan hír, amelybe egy “tisztességes” országban belebukna a kormány.

Lengyel Máté agykutató, a CEU és a Cambridge-i Egyetem oktatója a szolidaritás fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy a magyar kutatók “színe-java” emelte fel a szavát a felsőoktatási törvény módosítása ellen.

Egyre nagyobb a nyomás

A Soros-hálózat minden eszközzel megpróbál nyomást gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára – így reagált a tüntetésre a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt azt írta: Brüsszelből Soros-jelentéssel, kötelezettségszegési eljárással, büntetéssel fenyegetnek, itthon tüntetéseket szerveznek a Soros által pénzelt szervezetek. Látjuk, hogy egyre nagyobb a nyomás hazánkra, de a kormánypárt és a kormány nem kíván változtatni a bevándorláspolitikáján.