V4 Híradó: Varsó népszavazás kiírását fontolgatja a menekültek befogadásáról

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból. Tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

Perelhet a lengyel kormány

A lengyel kormány kész arra, hogy peres úton rendezze a kvótarendszerről szóló vitáját az Európai Bizottsággal – jelentette ki Konrad Szymanski európai ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az Európai Parlament keddi vitáján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos azt mondta: kötelezettségszegési eljárás fog indulni azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem hajlandóak részt venni a 160 ezer menedékkérő elosztásában. Lengyelországnak hétezer migránst kellene befogadnia, de a kormány elfogadhatatlannak tartja a kvótarendszert. Konrad Szymanski úgy fogalmazott: Varsó népszavazás kiírását fontolgatja a menekültek befogadásáról.

Szijjártó: Európa súlyos kihívásokkal szembesül

Nem kétséges, hogy Európa súlyos, történelmi kihívásokkal szembesül, és ezek a kihívások elvették néhány európai ország és európai intézmény józan eszét – jelentette ki a szerdai, Magyarországot elítélő EP-határozattal kapcsolatban a távirati irodának a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Cipruson, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülése után méltánytalannak és méltatlannak nevezte az ellenünk indított támadásokat, és külön sérelmezte, hogy pont azokra az országokra helyeznek nyomást, amelyek egyenesen megnevezik az Európára leselkedő veszélyeket, és valós megoldásokat kínálnak. Azt is közölte, hogy Lengyelország biztosan nem támogat majd semmilyen, Magyarországot elítélő határozatot.

Egységre szólít a német államfő

Az Európai Unión belüli egységre és együttműködésre szólított fel a német államfő Varsóban. A márciusban elnökké választott Frank Walter Steinmeier először utazott hivatalos látogatásra a szomszédos Lengyelországba.

Lengyelország és Németország viszonyát a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődő partnerség jellemezi. A lengyel export több, mint negyede a nyugati szomszédba irányul, a német befektetők pedig szívesen választják a 40 milliós Lengyelországot. Az elmúlt időszakban azonban hűvösebbé vált a viszony, az Európai Unión belüli viták kiéleződése miatt.

A tárgyalások után a német államfő hangsúlyozta: Lengyelország a kontinens egyik pillére, és fontos szerepe lehet abban, hogy Európa kilábaljon a jelenlegi válságból.

“Remélem, hogy az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti párbeszéd nem szakad meg, hanem folytatódni fog. Méghozzá úgy, hogy a konfliktus fenntartása helyett az egységet keresik, a közös európai értékek mentén” – jelentette kis Frank Walter Steinmeier.

Duda: Lengyelország nyitott a párbeszédre

Európában kétségkívül szükség van a szolidaritásra és az együttműködésre – mondta Andrzej Duda lengyel államfő. Hozzátette: Lengyelország nyitott a párbeszédre, ugyanakkor továbbra sem ért egyet a menedékkérők kötelező szétosztásával.

“Ha valaki Lengyelországba szeretne jönni, vendégül látjuk. Ha szüksége van segítségre, kérje, és mi megadjuk neki. De elképzelhetetlennek tartom, hogy erővel hozzanak embereket Lengyelországba és arra kényszerítsék, hogy itt maradjon akkor is, ha menni akar” –  fogalmazott Andrzej Duda.

A két államfő együtt látogatott el a Varsói Nemzetközi Könnyvásárra, amelynek idén Németország a díszvendége.

Lengyelországnak nem érdeke, hogy csatlakozzon az euroövezethez

Mateusz Morawiecki lengyel pénzügyminiszter úgy véli, országa számára sokkal fontosabb, hogy megőrizhesse független pénzügy-politikáját, amit fel kellene adnia, ha bevezetné a közös európai fizetőeszközt. A 2004-ben csatlakozott tagállamok közül már csak Lengyelország, Magyarország és Csehország használja saját nemzeti valutáját.

Sobotka: a cseh kormány nem támogatja a többsebességes Európát

Csehországban a következő kormánynak kell döntenie az euró bevezetéséről, az őszi választások után- mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A politikus szerint félő, hogy ha az euroövezet országai elmélyítik az integrációt, a többi tagállam az unió peremére szorul. Sobotka megerősítette: a cseh kormány nem támogatja a többsebességes Európáról szóló elképzelést, sem azt, hogy a “minden áron való” integráció érdekében szűkítsék a tagállamok hatásköreit.

Szlovákia még idén több, mint negyven katonát küld Irakba

A kontingens tagjai az iraki biztonsági erők és különleges egységek kiképzésében vesznek rész. A szlovák védelmi miniszter közölte: NATO – tagként Szlovákia így akar közvetlenül is részt vállalni a szövetség terrorizmus elleni küzdelmében. A felajánlást hivatalosan a jövő heti brüsszeli NATO csúcstalálkozón jelentik be, a misszió októberben indul.