Újabb gazdasági megszorításokat fogadtak el Görögországban

 

Újabb kemény gazdasági megszorító intézkedéscsomagot fogadott el a görög parlament.

A mintegy ötmilliárd euró (1550 milliárd forint) értékű takarékossági programot, amely nyugdíjcsökkentést és adóemelést is tartalmaz, az athéni kormánykoalíciónak mind a 153 parlamenti képviselője támogatta, míg a törvényhozás 128 tagja szavazott ellene. Tizenkilenc képviselő nem volt jelen a voksoláson – közölte az athéni parlament házelnöksége.

Röviddel a megszorítások elfogadása előtt az éjszaka néhány tüntető Molotov-koktélt és petárdákat dobált az athéni törvényhozás épületét őrző rendőrökre. A hatóságok könnygázzal oszlattak.

A görög kormány és a nemzetközi hitelezők között létrejött megállapodás értelmében a jelenlegi, harmadik mentőcsomag nyáron esedékes részlete átutalásának előfeltétele az újabb megszorító csomag.

A segélycsomag esedékes részlete nélkül Görögország nem lesz képes teljesíteni a nyáron esedékes törlesztéseit. Athénnak júliusig hétmilliárd euróra van szüksége korábbi adósságai törlesztéséhez, különben államcsőd fenyeget.

A jelenlegi, hároméves futamidejű segélycsomag 2018-ban jár le. A csomag 86 milliárd eurós keretösszegéből eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők.  Görögország 2010 óta működik nemzetközi hitelezői támogatással.