Szokatlan helyen kezdi külföldi karrierjét Trump

 

Szaúd-Arábiában kezdi meg szombaton Donald Trump amerikai elnök első hivatalos külföldi körútját, amely során felkeresi Izraelt, a Vatikánt, Brüsszelben részt vesz a NATO-csúcson, majd a G7-es országcsoport szicíliai csúcsértekezletén.

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó elmondta, hogy Trump a szaúdi fővárosban kétoldalú megbeszélést folytat Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodóval, a Mohamed bin Nájef trónörökössel és helyettesével, Mohamed bin Szalmánnal. Az amerikai elnök jelenlétében gazdasági és haditechnikai együttműködésről szóló kétoldalú megállapodások írnak alá.

Rijádban az amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat a Perzsa(Arab)-öböl menti arab monarchiák együttműködési tanácsának (GCC) vezetőivel is, majd részvételével nemzetközi fórumot tartanak, amelyre 50 arab és muzulmán ország vezetői hivatalosak. McMaster szerint Trump ebéd keretében találkozik a muzulmán vezetőkkel, “lelkesítő, de közvetlen beszédet tart arról, hogy szembe kell szállni a szélsőséges ideológiákkal, hogy az egész világban békés kép alakuljon ki az iszlámról”.

Washington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök első telefonos megbeszélését folytatja Vlagyimir Putyin orosz államfővel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 28-án. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Donald Trump amerikai elnök. (MTI/AP/Andrew Harnik)

A tervek szerint a szaúdi látogatás során az amerikai elnök részvételével Rijádban megnyitnak egy központot, amelynek a szélsőségességek elleni küzdelemmel és a vallási türelem alapjainak megteremtésével foglalkozik majd. McMaster elmondta, ez utóbbi gesztus a vendéglátó és az Egyesült Államok más “muzulmán barátainak” részéről, amely azt a készségüket mutatja, “határozottan fellépnek a szélsőségesség, és azok ellen, akik a vallás tartalmát megváltoztatva igyekeznek bűnös és politikai céljaikat elérni”. A szaúdi programban szerepel még egy olyan napirendi pont is, amely szerint Trump részt vesz a “Twitter (közösségi oldal) és a fiatalok” elnevezésű rendezvényen.

Máshol szoktak kezdeni 

Hírügynökségi vélemények szerint igen szokatlan dolog, hogy az amerikai elnök első hivatalos útja Szaúd-Arábiába vezet. Elődei rendszerint előbb egy nyugati országba vagy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségeséhez látogattak el. Közel-keleti úttal eddig egyetlen amerikai elnök sem indította elnökségét.

Washingtoni megfigyelők azonban úgy vélekedtek, nem véletlen, hogy Trump a térségbe utazott, ahol elődje, Barack Obama politikáját, beleértve az Iránnal kötött “nukleáris megállapodást”, igen hűvösen fogadták. The Washington Post című napilap, miközben erre is felhívta a figyelmet, kiemelte, az elnök útjával igyekszik majd “kompenzálni azt a muzulmánellenes retorikát”, amelyet az elnökválasztási kampány során használt. Az újság a rijádi látogatás lehetséges politikai eredményének tartja, hogy az Egyesült Államok számára “megnyílnak a beavatkozás kapui” a szaúdiak által támogatott háborúba a jemeni húszi felkelők ellen.

Elég ez az amerikaiaknak 

Más lapra tartozik, hogy – mint azt egy magas rangú amerikai tisztviselő a washingtoni külföldi tudósítóknak tartott tájékoztatón elmondta – az Egyesült Államok egyelőre nem akar külföldi konfliktusokba beavatkozni. A TASZSZ orosz hírügynökség rákérdezett a The Washington Post értesülésére, amely szerint Trump egy “arab NATO” megteremtésének tervével állna elő Rijádban. A washingtoni illetékes szerint inkább arról van szó, az utazás általános témája az, hogy egyenletesen osszák el a biztonság megteremtésének terheit, jusson nagyobb szerep az Egyesült Államok szövetségeseinek a világ különböző régióiban a biztonság megteremtésében.

“Ezt az üzenetet visszük a brüsszeli NATO-csúcsra, és ugyanezt az üzenetet címezzük az arab világhoz is” – tette hozzá. A tisztségviselő szerint az Egyesült Államok nem akar a mostaninál több kötelezettséget vállalni, s nem lehet elvárni tőle, hogy oldja meg mindenki gondját, baját.

Az amerikai elnököt elkíséri első külföldi körútjára felesége, Melania Trump is.

Izrael gyorsan lépne 

Izraeli és amerikai tisztviselők még az amerikai elnök jövő heti látogatása előtt megpróbálják tisztázni, hogy az amerikai elnök milyen esetleges titkos információkat osztott meg Oroszországgal – értesült a Háárec című izraeli újság.

Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és az izraeli hírszerzés szakemberei kedd óta tárgyalásokat folytatnak a Fehér Házzal és amerikai hírszerző vezetőkkel, hogy megállapítsák, pontosan miféle izraeli titkos információt mondhatott el Trump Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Szergej Kiszljak nagykövetnek.

A megbeszéléseken részt vevő egyik izraeli tisztségviselő szerint Izrael szeretné lezárni a kérdést a jövő hétfői Trump-látogatás előtt, hogy az ügy már ne kerüljön napirendre a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon, és ne árnyékolja be Trump elnöki vizitjét. Ezért szeretnék a hírszerzési szakemberek szintjén kezelni, és nem a legmagasabb politikusi szintre emelni az ügyet. A lap szerint az izraeliek egyelőre nem tudják, hogy pontosan mit is mondhatott el Trump Lavrovnak, és a beszélgetés részleteire várnak. A tisztviselő szerint Izraelben úgy vélik, hogy senki sem került veszélybe, és még ha Trump át is adott valamiféle titkosszolgálati értesülést, ez nincs jelentős befolyása a történteknek az izraeli-amerikai hírszerzési együttműködésre.

Lesz mit megvitatni

Az állítólagos információ kiszivárogtatás mellett is több kérdés terheli már Donald Trump hétfőre tervezett izraeli látogatását. Az egyik legfontosabb az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének most már bejelentett elnapolása, noha Trump választási kampányában egyértelműen azt ígérte, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költözik. Jeruzsálem jogállásának rendezése az arab-izraeli konfliktus egyik sarokköve.

Kevésbé jelentős, de szintén a kapkodó szervezést jelző kérdés volt Donald Trumpnak a Holt-tenger mellett, a Maszada fellegvár romjain tervezett beszéde, amit egy zárt jeruzsálemi helyszínre változtattak, miután megértették, hogy május végén azon a vidéken általában 35-40 fok várható, ami szinte lehetetlenné teszi egy hosszabb beszéd megtartását a protokoll szerint felöltözött politikus számára.

A látogatás előkészítésére már a térségbe érkezett Jason Greenblatt, Trump elnök közel-keleti különmegbízottja, aki elsősorban bizalomerősítő intézkedéseket próbál elérni Rámalláhban és Jeruzsálemben.