Engedély nélkül tört be az Origóhoz Fekete-Győr András

 

Az akcióról a Momentum videofelvételt is készített.

Engedély nélkül tört be az Origo szerkesztőségébe és támadta le a portál egyik újságíróját a Momentum elnöke. A párt szerint ugyanis a lap alaptalanul írta meg, hogy egyik vezetőjük 12 millió forintot tüntetett el egy cégen keresztül. Az akcióról a Momentum videofelvételt is készített, annak ellenére, hogy az újságíró nem járult hozzá a forgatáshoz. Fekete-Győr András a videóban azt is elmondja: szerinte a jogsértő magatartás teljesen helyénvaló.

Köszönés után egyből Kovács András újságíró asztalához ment a Momentum elnöke. Fekete-Győr András bemutatkozás nélkül, azonnal kérdéseket tett fel az újságírónak. Rátámaszkodott az asztalára, közel hajolt hozzá és folytatta: kit kell ma lejáratni?

Ezek után az újságíró közölte vele, hogy nem járul hozzá a felvételhez, a momentumosok ennek ellenére tovább forgattak.

Fekete Győr András azt mondta: azért törtek be a szerkesztőségbe, mert sérelmezték, hogy az Origo egyik párttársukról, Hajnal Miklósról azt írta: 12 millió forintot tüntetett el egy startup cégen keresztül.

Később azt is mondta: szerinte teljesen helyén való, hogy engedély nélkül törtek be a szerkesztőségbe. A lap munkatársai közül ezután többen is megkérték, hogy hagyja el az épületet, Fekete-Győr Andrásék azonban csak akkor voltak hajlandóak távozni, amikor az irodaház portásai erre felszólították őket.

Fekete-Győr András az Origo irodájában.

Fekete-Győr András az Origo irodájában.

A momentumosokat semmi nem zavarta az akcióban

Az Origo később úgy reagált, hogy a Momentum elnöke valósággal letámadta a lap újságíróját, aki munkaszerződése értelmében csak engedéllyel nyilatkozhat, így nem is mondhatott semmi. Ráadásul – mint fogalmaznak – nem járult hozzá, hogy videó vagy fényképfelvétel készüljön róla, ez azonban nem zavarta a momentumosokat. A párt ezután az “úgy éreztük, ideje beszélgetnünk” – kísérő szöveggel töltötte fel a videót saját közösségi oldalára – az Origo szerint annyi legalább kiderült, hogy a Momentum hogyan értelmezi a beszélgetés fogalmát.

Azt is írják: érdekes, hogy miközben a Momentum Mozgalom politikusai úgy gondolják, jogukban áll egy magáncéghez betörni, ők maguk nyilvánosan meghirdetett eseményeken többször is akadályozták a nekik nem szimpatikus médiumok munkáját.

Az index.hu szerint a látogatás a Momentum eddigi legrosszabb húzása volt, és a jelenet az elsőtől az utolsó pillanatig kínos. Azt írják: az a kellemetlenkedés, amit Fekete-Győr András az Origónál rendezett, se nem vicces, se nem laza vagy pimasz, és – mint fogalmaznak – az ember óhatatlanul a munkájukban feltartott dolgozókkal azonosul. Ráadásul az, hogy a Momentum elnöke engedély nélkül tartózkodott magánterületen, még jogsértő is.