Betelt a pohár: átvilágítják a bevándorlókat segítő civileket

 

Teljesen át kell világítani a bevándorlókat segítő civil szervezeteket a Földközi-tengeren - így döntött Rómában a szenátus védelmi bizottsága. Most már kíváncsiak arra az olasz hatóságok, hogy kik támogatják ezeket a szervezeteket, milyen pénzből működnek, kik a vezetőik. Egyre többen vélik úgy, hogy a civil jogvédők egyes csoportjai összejátszanak az embercsempészekkel. Sőt az utóbbi hetekben kiderült, hogy a maffia is milliárdokat keres a bevándorláson.

Fekete-afrikai migránsok százai sodródtak a Földközi tengeren. Órákon át hánykolódtak a vízen, se vizük, se élelmük nem volt.

„Hajnali 2-kor sötétben vittek ki minket a partra az embercsempészek. Beültettek mindenkit a gumicsónakokba, kivittek a vízre, majd leszerelték a hajókról a motort és otthagytak minket, felőlük akár meg is halhattunk volna” - mesélte a történteket egy szudáni menekült.

Csütörtökön egy nap alatt 2300 migránst mentettek ki a Földközi-tengeren a nemzetközi segélyszervezetek hajói.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai szerint idén májusig 35%-kal több illegális bevándorlót szállítottak Szicíliába a mentőhajók, mint tavaly. Olaszországban egyre többen követelik az áradat lefékezését, ám ez nem lesz egyszerű feladat.

Kiderült ugyanis, hogy a dél-olasz maffia vastagon benne van a bevándorlási bizniszben, évek óta elképesztő profitot kaszál a migrációból. Az olasz maffia üzemeltette például Európa legnagyobb migránstáborát – így az annak működtetésére szánt uniós pénz jelentős része is az ő zsebükben landolt.

Luxusautókkal érkeztek a táborba

Az olasz rendőrség nemrég rejtett kamerákkal figyelte az egyik calabriai befogadótáborát, ahová jól öltözött olasz férfiak érkeztek rendszeresen drága luxusautókkal. Csomagokat vettek át át, vagy adtak ott le.

A dél-olaszországi Arena-klán nevű maffia tagjai üzemeltették Európa legnagyobb menekülttáborát. Uniós támogatásra pályáztak migránsok ellátására – persze hamis adatokkal – és el is nyerték a pénzeket. Tavalyig Brüsszel több mint 100 millió eurót, vagyis 30 milliárd forintnyi összeget utalt a tábor fenntartására. Az olasz ügyészség szerint ennek legalább egyharmada a maffia zsebébe vándorolt.

Az olasz ügyészek szerint a Földközi-tengeri migrációban aktívan részt vevő civil szervezetek, vagy ahogyan nemzetközileg ismerik őket, az NGO-k, is a bűnszervezetek kezére játszottak, miközben külföldi érdekeket szolgáltak.

Eddig sem a civil szervezeteket, sem a befogadótáborokat nem ellenőrizte senki. Azt csináltak, amit akartak. Ez nem maradhat így, sőt már el is indult az a folyamat, amely mindennek a végére jár. Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy egyesek bizniszként tekintsenek a migránsokra és a migrációra – mondta Raffaele Contena főügyész.

Az olasz szenátus védelmi bizottsága pedig úgy döntött, minden a migránsok kimentésében és parta szállításában részt vevő civil szervezetnek regisztrálnia kell magát az olasz hatóságoknál, és együtt kell működniük a rendőrséggel és a parti őrséggel.

Nem felelnek meg a követelményeknek 

Az NGO-k úgynevezett tengeri humanitárius folyosót hoztak létre Észak-Afrika és Olaszország között. Csakhogy a humanitárius folyosókkal szemben nemzetközi követelmények vannak, amelyeket a civil szervezetek nem tartanak be, vagy nem felelnek meg nekik. Mostantól a hatóságok döntik majd el, hogy a regisztrált és előre ellenőrzött NGO-k részt vehetnek-e a mentésben. Meg kell adják a szervezet minden adatát ahhoz, hogy működhessenek – mondta Nicola Latorra, a szenátusi bizottság egyik tagja.

Latorra hozzátette, nehezen tudja elképzelni, hogy egy valóban segíteni akaró NGO ne akarná megadni a kért adatokat.