Tízezer autós dőlt be a kifinomult pilótajátéknak

 

10 év után az utolsó cégvezér ellen is befejeződött a büntetőügy. Mostanra mindenki megkapta a büntetését, de az ügyfelek a mai napig futnak a pénzük után. A kifinomult pilótajátéknak tízezer autós dőlt be a 2000-es évek közepén. A Kékfény riportja.

Becsapott autósok ezrei csak 2007 nyarán döbbentek rá arra, hogy az Il Ferro nevű cég átverte őket. Amekkora felzúdulás kísérte a cég összeomlását tíz évvel ezelőtt, most olyan csendesen fejeződött be a büntetőügy.

Csak egyetlen vádlottat vártak a tárgyalásra, de ő nem jött el, állítólag beteg volt. Az Il Ferro Kft. egyik ügyvezetője a végsőkig fellebbezett, hátha megússza a börtönt.

Piramisjáték

Az Il Ferro és matricái 2006. elején jelentek meg személykocsik oldalán. A cég alapötlete az volt, hogy bármilyen magánautó lehet reklámhordozó felület. Ez pedig jó pénzért bérbe adható hirdetőknek. Ebből a reklámbevételből részesültek volna az autótulajdonosok. Egészen konkrétan az Il Ferro azzal kecsegtette az embereket, hogy ha új autót vásárolnak, akkor havonta 40 ezer forintig az Il Ferro fizeti a hiteltörlesztést. Aki pedig meglévő kocsiját engedi felmatricázni, az havi 50 ezret kaphat. Volt azonban egy feltétel. Aki be akart szállni a bizniszbe, annak 180 ezer forintos regisztrációs díjat kellett fizetnie az Il Ferronak.

Budapest, 2015. június 29. Az L. Róbert és hat fő ellen hűtlen kezelés bűntette miatt indult büntetőper vádlottjai hallgatják az ítéletet a Fővárosi Törvényszéken 2015. június 29-én. Az ügy 2006-2007-ig nyúlik vissza, amikor az Il Ferro Kft. autótulajdonosoknak azt ígérte, hogyha bizonyos cégek reklámmatricáit felhelyezik autójukra, akkor cserébe pénzt kapnak. Az ügyészség vádja szerint a kft. lényegében nem fizetett a mintegy 2500 autótulajdonosnak. Az elsőrendű vádlottat, az Il Ferro Kft. ügyvezető igazgatóját a bíróság 6 év börtönbüntetésre, valamint 428 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

A bíróság utóbb azt állapította meg, hogy tényleges hirdetők és így tényleges hirdetési bevétel soha nem volt. Valójában az újonnan belépők regisztrációs díjából fizették a régebbi tagok havonta esedékes 40-50 ezer forintját. Az egész úgy működött, mint egy piramisjáték.

Ahogy a szakértők egybehangzóan megállapították, az egyre nagyobb ütemben növekvő szerződéses partner részére az egyetlen fizetési forrást a regisztrációs díj biztosította, ami teljes mértékben életképtelenné tette a modellt. Tekintettel arra, hogy ezzel a ténnyel vádlottak már 2006 júliusától tisztában voltak, ezért a csatlakozókat megtévesztették – fogalmazott a tárgyaláson Katona Sándor tanácsvezető bíró.

10 éve várnak a pénzükre

Károsultak egy csoportja 2007 nyarán Budapesten a Petőfi Csarnokban gyűlt össze, és pertársaságot alakított. A becsapott emberek megbíztak egy ügyvédet, Bense Lászlót, hogy szerezze vissza a pénzüket.

2017 júliusában lesz pontosan tíz éve, amikor ez a büntetőeljárás megindult, a károsultak 10 éve várnak a pénzükre.

Miután 2007 áprilisában az Il Ferro bejelentette, hogy fizetésképtelen, a cég irodáit egyik napról a másikra kiürítették, az ügyfelek szerződéseit pedig egyszerűen kidobálták. Az Il Ferro 2006 elejétől 2007 tavaszáig, tehát alig egy év alatt mintegy 10500 autóssal kötött szerződést.

10500 sértettje volt az Il Ferro pernek, azonban 2400-an tettek büntetőfeljelentést  – mondta Bense László.

A veszprémi ügyvéd ebből a 2400-ból egymaga több mint 630 károsultat képvisel. A vallomásokból kiderült, hogy az Il Ferro legelső ügyfelei még rendesen kapták a havi 40-50 ezer forintos jutalékot, de a később belépők már futottak a pénzük után.

Nem vették őket komolyan a hatóságok

Az ügyvéd arról beszélt, hogy a hatóságok eleinte nem vették komolyan a károsultakat. 2007 júliusában a rendőrség úgy látta, hogy nem is történt bűncselekmény.

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság első körben megszüntette a nyomozást, majd a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának Kiemelt Ügyek Osztálya a büntetőeljárást megindította csalás, sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése, és egyéb vagyon elleni bűncselekmények miatt – mondta el az ügyvéd.

Négy évet kellett várni arra, hogy elkezdődjön a büntetőper. A Fővárosi Törvényszék 2011-ben kezdte tárgyalni az ügyet, aztán újabb négy év elteltével, 2015-ben született meg az első fokú, nem jogerős ítélet. Ennyi idő alatt még az Il Ferro matricák is lekoptak a kocsikról.

Egy károsult számára az elhúzódó eljárás újabb csalódást és újabb veszteségeket okozott.

Kezelhetetlen terhek

„Nagyon-nagyon hosszadalmas volt, több éven keresztül rengeteg sértettet, rengeteg károsultat kihallgatott, meghallgatott a bíróság tanúként. Nagyon sok szakértőt vontak be, könyvvizsgálókat, igazságügyi könyvszakértőket és nagyon elhúzódott, de nem azért, mert akár a nyomozó hatóság, vagy a bíróság elhúzta az ügyet, egyszerűen nagyon nagyszámú volt a sértettek száma, és nagyon sok embert meg kellett hallgatni, pontosítani kellett az információkat” – magyarázta Bense László.

A Fővárosi Törvényszék próbált gyorsítani. Például nem kellett mind a 2400 becsapott ügyfélnek személyesen megjelennie a tárgyaláson, elég volt írásban vallomást tennie. Ennyi ember meghallgatása szinte kezelhetetlen terheket rótt a bíróságra.

A hasonló ügyekben szinte borítékolható az eljárás elhúzódása. Vádemeléshez közeledik például az úgynevezett Kun Mediátor-csalás. A nyomozók szerint csaknem 800 embert csapott be hamis befektetési ígéretekkel a Bróker Marcsiként elhíresült karcagi nő. Mire az ügyük bíróság elé kerül, vélhetően már az új büntetőeljárási törvény lesz érvényben, így kiderülhet, mennyit ér majd a beharangozott reform.

Nem ment el a tárgyalásra a vádlott

A Fővárosi Ítélőtábla 2016 őszén hozott másodfokú ítéletet az Il Ferro-ügyben. A hét vádlottból kettőt felmentett, hárman pedig megúszták felfüggesztett szabadságvesztéssel. Az Il Ferro kettő ügyvezetőjét viszont letöltendő börtönnel büntették. Egyikük nyolc évet kapott. Ő belenyugodott az ítéletbe. A másik ügyvezetőt négy évvel büntették, de ő nem akart börtönbe menni, ezért tovább fellebbezett.

Így jutottunk a Kúriára, itt tartunk most: a vádlott betegségére hivatkozva nem jött el. Az ügyvédeit küldte, akik azzal próbálták megpuhítani a bíróságot, hogy a férfi és családja hajlandóak fizetni a becsapott ügyfeleknek.

Aztán az ügyvéd egy iratot adott át a bíróságnak, amelyben az szerepel, hogy az Il Ferro volt ügyvezetője 3 millió forintot adott a kártérítés fedezetére.

Az ügyvéd alkut ajánlott

„Jelen pillanatban a már letétbe helyezett 3 millió forintból másfél millió forint az, ami ténylegesen kifizetésre, és átutalásra került” – fogalmazott Pogácsás Krisztián ügyvéd, aki ezek után lényegében alkut ajánlott a bíróságnak: lesz még 3 millió, ha nem lesz börtön.

Az ügyész azonban arra figyelmeztetett, hogy mindez csepp a tengerben. Az okozott kár több százmillió forint, és több ezren vannak a károsultak.

Marad a 4 év börtön

Az Il Ferro volt ügyvezetője korábban a Fővárosi Ítélőtáblán letöltendő börtönt kapott. A másodrendű vádlottat halmazati büntetésül négyéves szabadságvesztésre, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben 87 millió 500 ezer forint vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben.

Most a Kúria úgy döntött: a másodrendű vádlott tekintetében helybenhagyja.

Marad a négy év börtön, és a több mint 80 millió forintos vagyonelkobzás. A Kúria nem dőlt be annak, hogy némi kártérítésért cserébe enyhítsen a büntetésen.

Általában egy kártérítésnek akkor van büntetést csökkentő hatása, ha gyorsan megtörténik, és lehetőleg teljes körűen minél nagyobb része kiterjed – mondta Katona Sándor tanácsvezető bíró.

A bíróság számítása szerint az ügyvezetőnek felróható kár össze 480 millió forint. Ehhez képest az eddig kifizetett másfél millió szinte semmi. Ennyi pénz csak az emberek további hitegetésére elég.

1604 sértettről volt szó. Ebből 17 sértett esetében történt kártérítés. Ám a bíróságnak figyelembe kell venni a másik 1500 sértett érdekeit is – magyarázta a bíró.

Honnan lesz a pénz?

Honnan lesz pénz? A károsultakat 10 éve lényegében ez érdekli. Az Il Ferro egy éves működése alatt több mint egymilliárd forintot szedett be az emberektől. A pénz jelentős részét egyszerűen ellopták a cégből. Bense László ügyvéd szerint azonban nem tudták teljesen eltüntetni.

„Az első és másodrendű vádlott vonatkozásában bűnügyi zárlatot rendeltek el, ezt fenntartották, vagyonelkobzás rendelt el az elsőfokú bíróság 515 millió forint értékben, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag fedezve van a kár” – mondta az ügyvéd.

Nem egészen. A vagyonelkobzás ugyanis az államot illeti, nem az Il Ferro becsapott ügyfeleit. Az államnak ebből a félmilliárdból egy fillért sem kell továbbadnia a károsultaknak. De ebből még baj lehet.

A Kúria korábban ugyanis kimondta, hogy nem rendelhető el vagyonelkobzás arra a vagyonra, amely a kártérítés fedezetéül szolgál. A sértett kárának jóvátételéhez nagyobb érdek fűződik, mint a vagyonelkobzáshoz. Kérdés, hogy az Il Ferro vezetőinek zárolt vagyonából végül marad-e annyi, hogy a károsultak is megkapják a pénzüket, mivel a kártérítési perek csak most kezdődnek igazán.

A polgári bíróságok eddig arra vártak, hogy a büntetőügy befejeződjön. 10 év telt el. Mostantól már nem az a kérdés, hogy ki a felelős, hanem az, hogy hol a pénz.