Megmutatja a Google az év legnagyobb újdonságait

 

Gyorsjelentésünk a javában zajló Google I/O, a keresőóriás birodalmi fejlesztői konferenciájának ismertté vált újdonságait sorolja fel.

Mintegy háttéradatként érdemes megjegyezni, hogy az Android operációs rendszert futtató, aktív készülékek száma átlépte a kétmilliárdos küszöböt. Ezt a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a közölte a konferencián.

Így az Android nagyjából kétszer annyi aktív felhasználót tudhat magáénak, mint az Apple iPhone és iPad készülékeit működtető iOS operációs rendszere. Az okostelefonos piacon ma 80 százalékos a Google által a különböző gyártók számára szabadon rendelkezésre bocsátott Android részaránya.

Itt az Android O nyilvános béta

A legfontosabb bejelentések között elsőként említendő, hogy Pixel és Nexus készülékekre innen letölthető az Android O nyilvános béta változata, illetve a második Android O Developer Preview.

A nagy dobások

Bejelentették, hogy az Android Wear 2.0-t a világ legjobb óragyártói közül huszonnégy fogja használni.

Dave Burke, az android fejlesztői részlegének alelnöke a konferencián (Fotó: Reuters/Stephen Lam)

Dave Burke, az android fejlesztői részlegének alelnöke a konferencián (Fotó: Reuters/Stephen Lam)

A vállalatóriás a Google Asszisztens szolgáltatást az Android tévék felületén újjávarázsolja.

Az eddig ismeretek szerint a következő, 8-as „O” Google operációs rendszer hoz az elcsépelt fordulattal „felhasználói élmény” javításnak tekinthető fejlesztéseket. Ilyen az értesítések jobb kezelése, az új eszközökre való telepítés felgyorsítása, de az igazán fontos fejlesztések a mélyben, a motorháztető alatt zajlanak.

Még erősebben beveti idén a Google a neurális hálózatokat, a gépi tanulás eszközeit, az AI (Artificial Intelligence, azaz mesterséges tanulás) alkalmazását.

Jön a Play Protect: a Google az alkalmazásokat vizslatja, hogy ne lehessen káros tartalom.

Kicsi, olcsó? Go!

Bejelentették az Android Go-t, egy új platformot, amely az Android optimalizálását hivatott segíteni az olcsóbb, gyengébb teljesítményű készülékekre.

Lesznek kifejezetten kevés memóriát és adatot felhasználó alkalmazások, s a Play Áruház Go-ra illesztett változata is várható.

Az első Android Go készülékek 2018-ban érkeznek a piacra.

Daydream, VR és AR

A Google bejelentette, hogy az LG következő zászlóshajója támogatni fogja a Daydreamet, s a Samsung Galaxy S8 és S8 Plus is megkapja a nyáron szoftverfrissítéssel.

Mint írtuk, egyfajta Daydream VR holmi, kifejezetten a VR-hez készült VR fejhallgató is jön, ami nélkülözhet mobilt, számítógépet, minden külső eszközt.

Lenovo Google VR

Benéz iPhone-ra is a Google Asszisztens

Jelenleg százmillió mobil fér hozzá a világon a Google Asszisztenshez, s idén landol az iPhone-okon is.

Az új Asszisztens SDK lehetővé teszi a gyártóknak, hogy a Google Asszisztenst bármilyen eszközre telepítsenek – autókra, televízióra, játékokra és háztartási készülékekre.

Új nyelvekkel okosodik – magyarral sajnos még nem. Nyáron kapja meg a francia, a német, a brazil, a portugál és a japán nyelvtudást, év vége felé pedig az olaszt, a spanyolt és a koreait.

Youtube

2016-ban a nézők 1 milliárd órányi tartalmat tartottak a platformon.

Jön a 360 fokos videó a YouTube TV-alkalmazására, beleértve az élő 360 videót: a tévé távvezérlőjével lehet mozogni majd a látványban.