Találó nevet kapott az albínó orángután

 

Az Alba nevet kapta a nagyközönségtől a Borneón talált ritka albínó orángután, melyet a hatóságok szabadítottak ki áprilisban falusiak fogságából Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.

“Reméljük, hogy egy új hajnalhasadás vár erre az értékes állatra” – fogalmazott a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szervezet vezetője utalva arra, hogy az Alba melléknévként fehéret jelent, a spanyol nyelvben viszont hajnalhasadásra is utal.

A BOSF a múlt héten kérte a nyilvánosság segítségét a névadásban. A fehér bundájú, kékszemű, 5 év körüli nőstényt április 27-én fogták el egy isten háta mögötti falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.

Az alapítvány által május 10-én közreadott képen egy gondozó vizsgálja az albínó orangutánt a rehabilitációs központban. (Fotó: EPA/Indrayana/BOSF)

Az alapítvány által május 10-én közreadott képen egy gondozó vizsgálja az albínó orangutánt a rehabilitációs központban. (Fotó: EPA/Indrayana/BOSF)

Albát legyengült állapotban találták, az emberekkel szemben bizalmatlan volt, de az elmúlt két hétben jelentős javuláson ment át.

A rendkívül ritka állatról most a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjában gondoskodnak, egy elsötétített lakóhelyet és napi 24 órás állatorvosi felügyeletet biztosítva számára.

Az alapítvány korábbi közlése szerint az albínó orangután fajának nagykövetévé vált, ezért olyan “jelentőségteljes” nevet szerettek volna neki, amely jól tükrözi mindazokat a kihívásokat, amelyekkel ezeknek az állatoknak szembe kell nézniük a vadonban.

Az 1973 évi 290 ezerrel szemben jelenleg 100 ezer orangután élhet Borneón, számuk 2025-ig 47 ezerre csökkenhet természetes élőhelyük zsugorodása miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint. Az orangutánt kihalás fenyegette fajként tartja nyilván a Természetvédelmi Világalap (WWF).