„Barátságos” oltás előzheti meg a rotavírus-fertőzést

 

A megelőzés fontosságát hangsúlyozzák az orvosok a rotavírus kapcsán, amelynek halálos áldozata is volt nemrég; május elején egy óvodás kisfiú halt meg fertőzés következtében Lakitelken.

A rotavírus a világ egyik leggyakrabban előforduló bélrendszeri fertőzése, Magyarországon évente hétezren betegednek meg benne. Tünetei: magas láz, hányás, hasmenés, erős fejfájás, súlyos esetben pedig idegrendszeri problémák.

Van ellene védőoltás, de azt még mindig kevesen, csak a szülők ötöde adatja be gyermekének.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A lefolyás súlyossága miatt a csecsemő-kisdedek a legveszélyeztetettebbek. Bár minden életkorban el lehet kapni a rota-fertőzést, az intenzív kórházi kezelés elsősorban a csecsemőkre és a kisdedekre jellemző” – mondta el az M1-en Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette: a rotára jellemző a járványos megjelenés, és általában a rendkívül súlyos intenzitású tünetek.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense szerint az oltás „barátságos”, és valójában nem is oltás: folyadékkal, szájon keresztül juttatják be a szervezetbe.

A betegség nagyon fertőz, hároméves kor alatt majdhogynem minden gyermek el szokta kapni és „ezért fontos, hogy erről beszéljünk” – hangsúlyozta a docens.