Több mint 50 helyszínen rendezik meg ma az Emlékhelyek napját

 

Ma rendezik meg az Emlékhelyek napja programsorozatot, amelyen a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró 50 helyszínen várják országszerte a látogatókat.

“A tavaly útjára indított Emlékhelyek napjával mi más is lehetne a célunk, minthogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcsszerepet játszó helyszíneknek” – idézi Radnainé Fogarasi Katalint, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatóját a szervezet közleménye.

Deák Ferenc (1803-1876) politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő, az első felelős magyar kormány igazságügy miniszterének, "a Haza Bölcsének" mauzóleuma a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben (MTVA Fotó: Jászai Csaba)

Deák Ferenc (1803-1876) politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő, az első felelős magyar kormány igazságügy miniszterének, “a Haza Bölcsének” mauzóleuma a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben (MTVA Fotó: Jászai Csaba)

A megnyitóra délelőtt a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen kerül sor, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a reformáció 500. évfordulójához és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor a temetőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven-, Verdi-, Bartók-, Rossini- és Mascagni-művekből, amelyeket animációs vetítés követ a Kossuth-mauzóleumon és a temető nagyobb sírépítményein.

Egerben a vár 1552-es ostromát játsszák újra, Szigetváron bátorságpróbára várják a látogatókat a börtönpincében, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd.

A Kossuth téren is számos program, köztük tematikus séták, múltidéző beszélgetés és térzene is várja az érdeklődőket.

Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a tatabányai Turul emlékmű is.

Megkezdődött az ünnepség a Fiumei úti sírkertben

A Fiumei Úti Sírkert több mint temető – fogalmazott újságíróknak Radnainé Fogarasi Katalin, a szervezet főigazgatója az ünnepélyes megnyitón. Hozzátette: a nemzeti emlékhelyen este 11 óráig folyamatos programokkal várják az érdeklődőket.

A második alkalommal megszervezett Emlékhelyek napját este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye zárja a Kossuth-mauzóleum előtt felállított színpadon, a koncertet animációs vetítés kíséri a műemlék falán, de látványos fényfestés kerül az összes nagyobb sírépítményre is – emelte ki Radnainé Fogarasi Katalin. Elmondta azt is: a regisztrált programok teljesen beteltek, több mint ezren jelentkeztek a tematikus sétákra a Fiumei Úti Sírkertbe, amelynek főbejáratánál megnyílt az ismeretterjesztő kiadványokat kínáló új infopont is.

A programsorozat részeként a fővárosi Kossuth téren tematikus sétákkal, az Országgyűlési Múzeum különleges tárlatvezetéseivel, este pedig tér-zenével várják a látogatókat, fellép a Swing á la Django és a Dohnányi Big Band.

Egerben ostromjátékkal élik újra az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit, Szigetváron Zrínyi asztalához ültetik, majd bátorságpróbára szólítják a börtönpincében az érdeklődőket, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd.

A muhi csata emlékművénél egésznapos családi programokat szerveznek, és idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is, valamint látogatókat vár a rákoskeresztúri Új köztemetőben novemberben nyílt látogatóközpont is.