Sem éheztetés, sem bántalmazás nyomát nem találták a Topházban

 

Nem találták nyomát a gödi Topházban azoknak a körülményeknek, amelyekről egy nemzetközi civil szervezet beszélt. Az otthon lakóit nem éheztetik és bántalmazzák, a személyzet együttműködő, a szülők nem akarják kivenni a gyerekeiket, de teendők azért vannak az intézményben. Erről beszélt a szociális államtitkárság felkérésére vizsgálódó szervezet vezetője az M1-en.

A Topházban a héten folytatott szakmai vizsgálatok során semmi nem támasztotta alá az intézmény kapcsán korábban elhangzott, éheztetésről, bántalmazásról, a korlátozó intézkedések jogszerűtlen használatáról szóló állításokat – nyilatkozta az M1-en Papp Ágnes, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének (ÉTA)ügyvezető igazgatója.

Az ÉTA munkatársa elmondta, a szociális államtitkárság felkérésére végeznek szakmai vizsgálatot az intézményben, amelyet szerdán és csütörtökön személyesen kerestek fel. Ez idő alatt semmi olyat nem tapasztaltak, amit a kritikák tartalmaztak.

Szenvedés, ellátatlanság, alultápláltság – mondják a civilek

A Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Center (MDAC) szerdán közzétett jelentése szerint a kétszázhúsz fogyatékossággal élő embert ellátó bentlakásos intézményben tett áprilisi látogatásukkor rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, továbbá alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

Teendők azért vannak

Papp Ágnes hangsúlyozta, azzal, hogy kétnapos ottlétük alatt nem találták nyomát a bírálatokban megfogalmazott körülményeknek, nem az állítják, hogy nincsenek tennivalók a Topházban, hiszen kétszázhúsz lakója van az intézménynek, és majdnem mindannyian súlyosan és halmozottan sérültek. Ez nagyon sok kérdést és teendőt felvet, de ez egészen más kérdés – tette hozzá.

Reális képet igyekeznek kapni

A szakmai csoport vizsgálja a Topház tárgyi és személyi feltételeit, a mentálhigiénével, fejlesztő felkészítéssel kapcsolatos teendőket. Kollégái most is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb elkészüljön a jelentés, és minél reálisabb képet tudjon adni az intézményben folyó munkáról – hangsúlyozta Papp Ágnes. Mint fogalmazott, pontos időpontot nem tud mondani, de igyekezni fognak.

Ezzel kapcsolatban még pénteken Czibere Károly államtitkár azt nyilatkozta, a minisztériumi vizsgálat jövő héten zárulhat le. Kijelentette: eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

A szülők nem akarják elvinni a gyerekeiket

Papp Ágnes azt is mondta, péntek délután az intézmény dolgozói a vezetőséggel közösen szülői értekezletet hívtak össze, és a történtek hatására – vagy annak ellenére – sem volt egyetlen szülő sem, aki ki szeretné venni a Topházból a gyermekét.

Az ÉTA ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy a Topház dolgozói az intézményükről megjelentek után nagyon feldúltak, dühösek, megalázottnak érzik magukat, és kikérik maguknak az őket kritizáló állításokat, hiszen a legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat. A szakmai team vizsgálata pedig azt mutatja, hogy a dolgozók jogosan érzik jogtalannak a megállapításokat, nem lehetett tőlük olyat kérni, amit ne teljesítettek volna, mindent megtesznek, hogy segítsék a helyzetet tisztázó intézkedéseket – hangsúlyozta Papp Ágnes.

Nyomoz a rendőrség a civilek ellen

Az MDAC nemzetközi civilszervezet által a Topházban készített fényképek és videofelvételek miatt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el különleges személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt – közölték még pénteken.