Hová menjünk kutyával a Balatonon?

Borkóstoló kutyával a Balatonnál? Ma már nem lehetetlen vállalkozás, hiszen nem kell otthon hagynunk kedvencünket, ha a magyar tengernél szeretnénk nyaralni. És hogy hová is mehetünk az ebekkel a kutyás fürdőhelyeken kívül? A döntést segíti a héten bemutatott Kutyabarát Balaton Élménykalauz nevű kiadvány.

Idén már egyáltalán nem lehetetlen kutyás nyaralást tervezni a Balatonnál: a gazdák nagy örömére a tavalyi évben megnyílt a második hivatalos kutyás fürdő is Balatonföldváron, emellett pedig egyre több étterem, szállás, pincészet, kávézó és cukrászda válik kutyabarát hellyé.

Az úgynevezett Kutyabarát-projekt keretein belül mostantól a gazdik minden hasznos információval a zsebükben indulhatnak útnak a magyar tenger körül.

Fonyód, 2016. június 1.Egy kutya jön ki a vízből Fonyódon, a Balaton-part első kutyabarát fürdőhelyének átadásának napján, 2016. június 1-jén.MTI Fotó: Varga György

Illusztráció. MTI Fotó: Varga György

A májusban megszületett Kutyabarát Balaton Élménykalauz nevű kiadványhoz még mindig lehet csatlakozni; a 20.000 példányban nyomtatott térképes kalauz hamarosan megtalálható lesz magazinokban, balatoni turisztikai irodákban, a térképen részt vevő helyeken és a nagyobb városokban – mutatott rá Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

IMG_5345

Elmondta azt is, hogy a kiadványban a kutyás fürdők és az éttermek mellett többek között megtaláljuk a kutyabarát szálláshelyeket, de pincészeteket, borászatokat is, amelyek örömmel látják vendégül a kutyákat is.

Hozzátette: habár egyelőre a Balatonnál még csak két hivatalos kutyás fürdőhely található (Balatonföldvár mellett Fonyódon is látogatható egy kutyás fürdő), ám a kutyabarát helyek számra egyre csak nő.

A kormány arra törekszik, hogy minél szélesebb körben tudja támogatni a civil állatvédő szervezeteket – mondta Zsigó Róbert államtitkár a Szívférgesség napja és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a 2017-es költségvetésben 40 millió forinttal több forrás áll rendelkezésre állatvédelemre, mint a korábbi évben. Ebből olyan programokat kívánnak folytatni, melyeket az előző években kezdtek el. Mint mondta, 30 millió forint áll majd rendelkezésre egy hamarosan kiírandó pályázatra, ahol egyrészt civil szervezetek, másrészt ebrendészeti telepek, menhelyek pályázhatnak korszerűsítésre, illetve fejlesztésre. Emellett 5 millió forint állhat rendelkezésre a Szabad a gazdi program nevű szemléletformáló kampány keretein belül, amely megpróbálja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. További 5 millió forint áll rendelkezésre egy 2013-ban indított programra, mely a menhelyi kutyák ivartalanítását tűzte ki céljául – fűzte hozzá Zsigó Róbert.

Előzzük meg a szeparációs szorongást

A térképes kiadvány rengeteg hasznos információval lát el minket: megtaláljuk például a legtöbb állatorvos elérhetőségét, de olvashatunk például kutyaetikáról is, vagyis arról, hogy mire ügyeljünk, ha együtt nyaralunk, pihenünk vagy étterembe megyünk kutyánkkal.

Fontosnak látták például kiemelni, hogy kutyánkat lehetőleg mindig tartsuk pórázon a szálláshelyek területén, és ne is hagyjuk olyan sokáig magára az ebet, hogy szeparációs szorongást mutasson. Az is fontos, ne engedjük kutyusunknak, hogy másoktól ételt kunyeráljon.

A kalauzban az éttermek, kávézók mellett néhány kutyabarát cukrászdát is találunk, ezen kívül olyan borkóstolókat is figyelmünkbe ajánlanak, ahová bátran vihetjük az ebet is.

Menjen kertmoziba kutyával

A kalauzban találunk kifejezetten kutyabarát látnivalókat is, így például a Szigligeti várba bátran magunkkal hozhatjuk kedvencünket, de például a Fövenyesi kertmozi, a Kőröshegyi Levendulás, a Csillagvár múzeum és a Liliomkert Piac kapuja is nyitva áll a négylábúak előtt.

Az idén negyedszerre megrendezésrekerülő Nyitott Balaton elnevezésű akción belül rengeteg kutyás programon vehetünk részt: nemrégiben például kutyás teljesítménytúrát tartottak, e hétvégén pedig a Tavaszi zsongás a kutyákért nevű programon számos kutyás program közül is választhatnak a gazdik.

Május 27-én Balatonföldváron látogathatunk el a Szezonnyitó kutyás rendezvényre – ezt már Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke mondta el a sajtótájékoztatón, amelyen emellett bejelentették azt is: május 10. a szívférgesség napjává vált Magyarországon.

Május 10: a szívférgesség napja

A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, leginkább a vízpartokon. A szívféreg a kutyákra halálos veszélyt jelent, de a gazdik is megfertőződhetnek.

A Kutyabarát Balaton Élménykalauz egyébként online is elérhető a kutyabarabalaton.hu oldalon, melynek adatbázisa folyamatosan bővül. Az oldalon egyébként találunk kutyaelsősegély-kisokost, valamint programajánlót is.

Becsült adatok szerint 2 millió felelős kutyatartó él Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden negyedik ember megosztja az életét egy négylábúval.