Húszezer tablettel indítanak digitális programot az iskolákban

Kiírták a közbeszerzést 20 ezer tabletre, az eszközöket ötödikes diákok kaphatják meg, akik részt vesznek abban a digitális kísérleti programban, amelynek keretében kipróbálják, hogyan működik a hagyományos tankönyvek kiváltása digitális eszközökkel és egyéb tartalmakkal - mondta a Magyar Időknek Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint az összesen 45 milliárd forintos fejlesztés igyekszik illeszkedni a digitális oktatási stratégia hosszú távú feltételeinek megteremtéséhez.

“Az első ütemben leginkább a tanulói, tanári és tantermi digitális eszközöket szerezzük be. A források másik részét pedig arra fordítja az oktatási kormányzat, hogy a tanárok egy nagyon határozott digitális módszertani továbbképzés keretében megtanulják a saját szakterületükön alkalmazni a digitális eszközöket és tartalmakat” – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy terveik szerint a következő három-négy évben minimum 40 ezer pedagógus digitális felkészítését valósítják meg.

Az online érettségire viszont még várni kell. Ahhoz ugyanis, hogy az érettségi vizsga online környezetben tudjon futni, technológiai fejlesztésre van szükség, minden iskolában adottnak kell lenniük a feltételeknek, de szabályozási kérdések is felmerülnek – mutatott rá Czunyiné Bertalan Judit, aki szerint az online érettségit csak felmenő rendszerben lehet majd bevezetni, de ez egyelőre még nincs napirenden, bár az biztos, hogy a jövő útja errefelé vezet.