A nyelvtudásból hiányzó bizonyítvány megszerzésében segít a kormány

A fiatalokat célozzuk meg, azt szeretnénk, ha minél többen tudnák igazolni közülük, hogy beszélnek idegen nyelveket, versenyképesebbek legyenek a munkaerőpiacon – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: egy 8 ezer fős mintával készült felmérés szerint egyre több fiatal beszél idegen nyelvet Magyarországon, viszont ezt nem tudják többen igazolni, mint négy évvel ezelőtt. Szeretnék, ha nemcsak nyelvet beszélnének a fiatalok, hanem lenne erről papírjuk is. Ezért az állam megtéríti az első nyelvvizsga költségeit – mondta az államtitkár.

A térítés akkor jár, ha a nyelvvizsgázó 35 év alatti, közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgát tesz. (Ennek kétféle módja van: valaki vagy emelt szintű érettségit tesz, vagy egy nyelvvizsgaközpontban szerez nyelvvizsgát.) Lehet külön írásbelizni és szóbelizni, de a visszatérítés csak a komplex nyelvvizsga után jár. A kérelmezőnek az Új Nemzedék Központhoz kell fordulnia elektronikusan – magyarázta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2020-tól már nem csak a diplomához, hanem a felvételihez is kell nyelvvizsga.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy nyelvtudással versenyképesebb fizetés érhető el, és több lehetőség nyílik a munkaerőpiacon.

Ha az állam segítségével hozzájuttatjuk a fiatalokat az első nyelvvizsgához, akkor azt a pénzt, amit erre fordítottak volna, költsék a második nyelvvizsgájukra – javasolta.