Rogán: Soros hiába lobbizik, a Fidesz marad a Néppártban

Orbán Viktor miniszterelnök megvédte Magyarország és a kormány álláspontját Brüsszelben, a Fidesz pedig továbbra is a néppárt tagja marad, hiába "lobbizik" Soros György ez ellen -– mondta Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A politikus arról is beszélt, a magyar kormányzat általában minden jogi kérdésben nyitott álláspontot tanúsít az Európai Bizottság felé, de a bevándorlás kérdésében nem kíván engedni.

Orbán Viktor miniszterelnök minden kérdésben megvédte Magyarország és a kormány álláspontját szombaton Brüsszelben az Európai Néppárt elnökségi ülésén, valamint az Európai Tanács találkozóján – mondta Rogán Antal a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) nemzetközi sajtótájékot tart az Európai Parlament plenáris ülése után Brüsszelben 2017. április 26-án. A kormányfő felszólalt az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó ülésen. Mellette Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A bevándorlás ügyében nem akarnak engedni

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a műsorban hangsúlyozta, Magyarország fenntartja azt a jogát, hogy bizonyos kérdésekben akár különvéleménye vagy más álláspontja is legyen. “Ha kell, akkor a jogi eljárásokat is vállaljuk” – tette hozzá.

Megjegyezte, a kormánynak a legfontosabb a bevándorlás kérdése, amelyből nem kíván engedni, mert az a véleménye, egyetlen tagállam sem kötelezhető arra, hogy befogadjon bevándorlókat; a kötelező kvótáról szó sem lehet.

A Fidesz marad a Néppártban

A miniszter elmondta azt is, az Európai Néppárt ma a legerősebb politikai szerveződés az Európai Parlamentben, és a Fidesz továbbra is a néppárt tagja marad, hiába “lobbizik” Soros György ez ellen.

Megjegyezte, az, hogy Soros Györgyöt Brüsszelben államfőknek kijáró külsőségek közepette fogadják, nem szokásos, ez arra utal, a milliárdosnak komoly befolyása van az unió központjában. “Bizonyára vannak olyan európai bürokraták, és vannak olyan politikusok is, akik nyíltan képviselik Soros György nézeteit és Soros György érdekeit” – fogalmazott a miniszter.

Végsőkig kitartanak a tranzitzónákról zajló vitában

Meglátása szerint Soros György fő célja az, hogy elérje, a migránsok balkáni útvonala mentén lévő Magyarországot “félretegyék” és lebontsák a kerítést. A kormány ugyanakkor elsődleges fontosságúnak tartja, hogy megvédje a magyar és az európai határt – hangsúlyozta.

Szólt arról is, Brüsszel azt szeretné elérni, hogy Magyarország megszüntesse a déli határon kialakított tranzitzónákat, ami viszont a határ egyfajta megnyitását jelentené.

“Mi ebben a végsőkig készen állunk a vitára, mert általában minden jogi kérdésben nyitott álláspontot tanúsítunk a bizottság felé, legyen szó bármiről, de a bevándorlás kérdésében azt gondoljuk, hogy nekünk van igazunk” – mondta Rogán Antal.