Szociális központot avattak Beregszászon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójának nevét viseli az a Máltai Szociális Központ, amelyet szerdán Soltész Miklós, az emberi erőforrások minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára avatott fel Beregszászon. A Magyar Kormány 10 millió forinttal járult hozzá az épület felújításához.

A Máltai Szeretetszolgálat munkáját méltatva a szociális központ avatóünnepségén Soltész Miklós államtitkár kiemelte: az elmúlt években a magyar karitatív szervezetek hatalmas munkát végeztek Ukrajnában és azon belül Kárpátalján. A politikus rámutatott: ez magában foglalta élelmiszerek osztását, ingyenkonyhák működtetését, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eljuttatását a rászorulókhoz. Az új központ átadásával a segítségnyújtásnak egy újabb formáját találta meg a Máltai Szeretetszolgálat.

- A ház átadása szolgálni fogja adott esetben nem csak az ételosztást, hanem a gyógyításra való felkészülés lehetőségét. Ezt Beregszász egész lakossága, nemzetiségtől függetlenül, tehát magyarok, ruszinok, ukránok, mindenki megkapja – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Az átadás után a vendégek és az érdeklődők megismerkedhettek a budapesti Pető Főiskola fejlesztő pedagógusainak munkájával, akik 30 kárpátaljai sérült gyerek és felnőtt mozgásszervi képességeinek fejlesztését végzik a központban három héten keresztül.

- Az épület multifunkcionális. A gyermekek konduktív fejlődését szolgálja. Ott található a mozgássérült eszközkölcsönző, a szerviz, egy konyha, egy egészségügyi tanácsadószoba, ifjúsági központ, illetve vendégszobák is vannak az orvosok, illetve a szakértők részére – nyilatkozta Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

Az avatóünnepséget követően Makuk János és Zsebe Andrea, a Pető Sándor Főiskola rektora együttműködési szerződést írt alá. E szerint a jövőben kiemelt hangsúlyt kap a gyógypedagógusok képzése Beregszászon.

- Belevettük azt, hogy a hallgatóink helyben ismerkedhessenek meg más területeket, gyakorlóhelyeket, szituációkat. Illetve gondolkodunk szakemberképzésben is, ami az itteni főiskolával működne. Remélhetőleg a ma még lesz erről egy vezetői egyeztetés. És akkor az itt végzett óvodapedagógusok, tanítók számára konduktor BA-képzést indítanánk, hogy legyen helyben is szakember – jelentette ki Dr. Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora.

A Máltai Szociális Központ bővítése tovább folytatódik Beregszászon. A Magyar Kormány támogatásával még az idén egy speciális játszóteret építenek, amely akadálymentes lesz. Ez azt jelenti, hogy a sérült és egészséges gyerekek egyaránt biztonságosan használhatják.