Kihirdették a Rendszerváltó Filmszemle díjait

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az április 25. és 27. között a Lakitelek Népfőiskolán tartott szemlére korkép, portré, film és társadalomtudomány, oral history/elbeszélt történelem kategóriákban lehetett nevezni. A Lakitelek Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), és a Dunaversitas Egyesület által hirdetett filmszemlére hazai és határon túli alkotóktól összesen negyven film érkezett.

Az előzsűri a beküldött alkotásokat már korábban értékelte, s tíz filmet javasolt a szemle versenyprogramjába.

Ezek közül az Országgyűlés elnökének 500 ezer forintos, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 ezer forintos, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját, valamint az Experiment Kft. által felajánlott technika használati lehetőséget Wonke Rezső Sose akartam más lenni mint katona című alkotása kapta.

A közmédiában vetített műsor is díjazott lett

A Terror Háza Múzeum 300 ezer forintos különdíjában Kriskó László Szabadság tér ’89 című sorozata részesült. A Magyar Művészeti Akadémia 250 ezer forintos, valamint az Echo Televízió különdíját Zajti Gábor Belül kell felépíteni a házat című alkotása kapta meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának 250 ezer forintos, valamint a Heti Válasz különdíját Csallóközi Zoltán és Hajdú Péter Mihálya Homo politicus – Für Lajos című alkotása kapta, míg az NMHH Médiatanácsának 250 ezer forintos különdíját Huth Gergely Szétszakadt Magyarország című filmjének ítélték oda.

Rendszerváltó Filmszemle -díjátadó. Fotó: Lakitelki Népfőiskola

Rendszerváltó Filmszemle -díjátadó. Fotó: Lakitelki Népfőiskola

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt. A díjakat a Rendszerváltó Filmszemle fővédnökei: Bíró Zoltán, a Retörki főigazgatója, Sára Sándor, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a zsűri tagjai adták át.

A rendezvényen Lezsák Sándor bejelentette: a XVII. Lakiteleki Filmszemlét ősszel Eiben István operatőr emlékére rendezik majd, ennek felhívását közzé is tették – olvasható a közleményben.