Megugrott a szexuális erőszakok száma Németországban

A német média arról számolt be, hogy hétfőn teszik közzé a bűnözési statisztikákat, benne az erőszakos és szexuális bűncselekmények jelentős növekedésével.

Az újságok adatai a hétfőn bemutatandó hivatalos, belügyminisztériumi adatokból merít.

A Spiegel szerint 2016-ban a betörések száma 10 százalékkal alacsonyabb volt Németországban az egy évvel korábbihoz képest, az elmúlt évtizedben csak növekedtek a számok.

Fotó: EPA

2015 szilveszterén több száz nőt zaklattak többnyire észak-afrikai illegális bevándorlók. Fotó: EPA

A Bild arról számolt be, hogy tavaly az erőszakos bűncselekmények aránya 6,7 százalékkal emelkedett, ebbe a kategóriába beletartozik az emberölés és a nemi erőszak is. Az esetek 80 százaléka rablás vagy valamilyen erőszakos támadás volt.

Azok közül az esetek közül, amelyekről tudomása van a hatóságoknak, az emberölési, gyilkossági és önkéntes eutanáziás ügyek száma 14,3 százalékkal emelkedett, ez összesen nagyjából 2400 ügyet jelent. A nemi erőszakok és szexuális támadások aránya 12,8 százalékkal nőtt, csaknem 7900 esetről tudnak a hatóságok.

Rudolf Egg kriminálpszichológus szerint a rendőrségi statisztikák rámutattat az illegális bevándorlókhoz köthető bűncselekményekre is, mégpedig azok emelkedő tendenciáira is. Szerinte ezek az esetek „nem annyira meglepőek”, ugyanis számos migráns „hordozza magában a rizikót” köszönhetően bizonyos szociális tényezőknek: fiatalok és egyedülállóak, család és integráció nélkül, minimális eséllyel, hogy az országban maradhatnak.

Sok bűncselekményt a migránsok egymás között követik el, nem pedig a „német őshonos lakosságon”. Egg arra is rámutatott, hogy az elkövetők között relatíve kevés az olyan, aki valóban háború elől menekül, nem csak állítja magáról.