Ez az én utam? Tippek, hogy pályára állhasson az élet

Rengeteg kérdés és dilemma szokott megfogalmazódni bennünk a pályaválasztás időszakában. De ugyanebben a helyzetben vagyunk felnőtt korban is pályamódosítás vagy éppen munkahelyváltás esetén.

Valójában ugyanazzal a két kihívással nézünk szembe az életpálya különböző szakaszaiban:

 1. egészen pontosan be kell tudnunk azonosítani az erősségeinket, képességeinket, tudnunk kell, mire vagyunk alkalmasak.

 2. meg kell találnunk a lehető legjobb irányt, lehetőséget vagy pozíciót, ami megfelel adottságainknak, elvárásainknak.

Napjainkban már számtalan megoldás rendelkezésünkre áll, hogy életünket új vágányra tereljük. A két legeredményesebb eszköz a coaching és a pályaorientáció. Életkortól függetlenül mindenkinél hatékony eszközök, hogy valóban pályára állhasson az élet.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Miben tud segíteni egy coach?

A coach nem ad tanácsot. Abban tud segíteni, hogy egyfajta kívülállóként támogatja a klienst, segít objektív nézőpontból meglátni a problémát, amiben az ügyfél van, és új megoldásokra világít rá. A coaching egyfajta egyszemélyes tréning: segít kihozni az ügyfélnek a legtöbbet magából – mondja Fehérvári-Varga Judit, life coach és grafológus.

A sikeres coaching folyamat nagyrészt az ügyfélen múlik: csak akkor lesz eredményes, ha ő tesz lépéseket a céljai elérésében, a coach ebben “csak” támogatja – teszi hozzá a szakember.

Mi a pályaorientáció/karrier tanácsadás?

A pályaorientáció önismereti és pályaismereti tudás megszerzéséről és összekapcsolásáról szól. A pályaorientációs szakember feladata kettős: tanácsadói minőségben információval segíti a keresési folyamatot, valamint coaching technikákkal támogatja a megfelelő irányba állást – meséli Kiss Gergely, egyéni és csoportos pályaorientációs tréner és tanácsadó.

Kulcskérdésként az önismeretet emeli ki. Az állásinterjún 25-30 perc áll rendelkezésre, hogy bemutassuk magunkat erősségeink, pozitív tulajdonságaink mentén. Mindig más formában, de végső soron ugyanezt kell megtennünk az önéletrajzban, a motivációs levélben, egy néhány mondatos kísérő levélben vagy a munkáltató személyes felkeresése során is.

Bizonyos pozíciók esetében érdemes szemléletet váltanunk és elengednünk a “hogyan adjam el magam?” kérdést. Érdemes inkább arra fókuszálni, hogy képesek legyünk beazonosítani és megnevezni erősségeinket, kompetenciáinkat és a releváns munkatapasztalatainkat – mondja a tanácsadó.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Melyik módszerre van szükségem?

A coaching egyfajta iránykeresés esetén segít, mikor nem látod merre indulj, vagy ha tudod, mit szeretnél, de a konkrét lépéseket nem bírod egyedül megtervezni. A karrier-tanácsadás ezzel szemben, vagy párhuzamosan pedig akkor célszerű módszer, ha segítségre van szükséged a technikai részletekhez (CV megírása, interjúra felkészítés, stb.)

Mennyibe kerül mindez?

A life coaching és a pályaválasztási tanácsadás ma Magyarországon átlagosan 6.000-15.000 forint alkalmanként. Fontos szempont, hogy nem kell évekig igénybe venni a szolgáltatást, egy problémára általában 3-10 ülés elegendő, ezért gyors és hatékony módszer.

Ki a megfelelő coach vagy tanácsadó számomra?

A szakemberek egyetértettek benne, hogy nem egyszerű megtalálni a számunkra megfelelő és kompetens segítőt. A bizalom alapja lehet, ha olyan tanácsadóhoz fordulunk, akinél ismerősünk korábban már járt és neki bevált, vagy olvastunk az illetőről véleményeket, részt vettünk előadásán. Sok esetben van lehetőség első ingyenes személyes találkozóra, megismerkedünk a coach-al/trénerrel, átbeszéljük, mit várhatunk a folyamattól, mi fog történni, és ez alapján el tudjuk dönteni, belevágunk-e, illetve, hogy szimpatikusak vagyunk-e egymásnak.