A francia rendőrökre helyeződő nyomás befolyásolhatja a választásokat

A tegnapi párizsi terrortámadás és a legmagasabb fokú terrorkészenlét komoly kihívás elé állítja a francia hatóságokat. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus volt a Kossuth Rádió 180 perc vendége.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a párizsi Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.

A szakértő szerint azok az elnökjelöltek kerülhetnek ki szerencsésebben a történtekből, akik keményebbek a biztonsági kérdésekben és kampányukban kiemelték az iszlámizmus és a biztonság kérdését. Hozzátette, hogy az összes elnök jelölt jobbra mozdult el az elmúlt időszakban, terveik között emlegetik ugyanis további rendőrök munkába állítását, börtönök létrehozását.

Kifejezetten a rendőrség a célpont, a tavalyi évben is volt hasonló incidensre példa Franciaországban – idézte fel Soós.

Hozzátette: a rendőrség feladata, hogy biztosítsa a választás lebonyolítását, ám az ehhez hasonló történések pszichésen nehezítik a testület helytállását.  A fegyveres testületekben elégedetlenség figyelhető meg, ennek előszelei voltak a tavalyi év tüntetései is.

A mostani francia kampányban szakpolitika csekély mértékben volt napirenden, alapvetően korrupciós ügyek határozták meg a mindennapi témákat- mondta.

A lövöldözés Marine Le Pennek, a Nemzeti Front vezetőjének “kedvező”, az ő napirendjébe illeszkedik – tette hozzá.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter kapja majd a legtöbb voksot a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke.