Lázár: A munkából élők költségvetése lesz a 2018-as

Ma Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van, így ha minden jól meg, június 15-re megszavazzák a jövő évi költségvetést. Az új büdzsé a munkából élő emberek költségvetése lesz – mondta Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón.

Az elmúlt napokban négy kabinetülés és egy kormányülés áll a kormányzat mögött. Utóbbin a legfontosabb a 2018-as költségvetés tervezetének megvitatása volt – jelentette ki Lázár János.

Kijelentette: ma Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van. Így ha minden jól megy, akkor június 15-re átmegy a jövő évi büdzsé. Ez a munkából élő emberek költségvetése lesz. Foglalkoztatás, családtámogatás, biztonság – szavai szerint ezek állnak a középpontban.

Kiskunfélegyháza, 2017. március 9. Fékalkatrészek gyártása a Kunplast-Karsai Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2017. március 9-én. A műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó cég az üzemben 1,39 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 692 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor

(MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A minimálbér 138 ezer, a garantált bérminimum 180 ezer forint lesz. Az adók tovább csökkennek, az interneté 18-ról 5 százalékra, a halé 27-ről 5 százalékra. A büdzsé körülbelül 80 százaléka megy el az ország működtetésére, 20 százaléka pedig fejlesztésre. A tervek szerint “erősen” 4 százalék fölött lesz a gazdasági növekedés – sorolta. Azt is kiemelte, hogy amikor a Fidesz kormányoz, nincs választási költségvetés.

Lázár János közölte: a parlament elé kerülnek a jövő évi adótörvények, a költségvetést megalapozó törvénycsomag, valamint az idei büdzsé módosítása is, amelyre azért van szükség, mert át kell vezetni a bérnövekedéseket, a járulékcsökkentéseket és a földértékesítési bevételeket a 2017-es költségvetésen.

Emlékeztetett: a földárveréseken befolyó összeget az államadósság csökkentésére fordítja a kormány.

Kettős mércét alkalmaznak

Szerinte Magyarországgal szemben támadások várhatóak Brüsszel részéről. Az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. Ezt azzal magyarázta, hogy míg Ausztriát megdicsérte Brüsszel, hogy az megállítja, és – ha kell – igazoltatja is az uniós állampolgárokat, megszegve a szabad mozgás elvét, addig Magyarország büntetésben részül, mert meg akarja állítani a nem EU-s állampolgárok ellenőrizetlen belépését az Európai Unió területére.

A tárcavezető visszautasította, hogy a nemzetközi sajtó náci haláltáborokhoz hasonlítsa a szerb határon létrehozott tranzitzónát, mint mondta, mindent megtesznek, hogy méltó körülményeket teremtsenek.

A Brexit óta egy politikai támadás is zajlik az európai szocialisták részéről Magyarország ellen – folytatta. Szerintük a magyar kormánynak és parlamentnek jogokat kellene leadnia Brüsszelnek, jelentősen lemondva a nemzeti szuverenitásról. „Erre azonban a közép-európai országokkal közösen nemet mondtunk”, de a szocialisták szankciókat követelnek – emelte ki.

Nem lépünk ki az EU-ból 

Beszélt arról is, hogy Magyarországnak „esze ágában nincs” kilépnie az Európai Unióból, csak át akarja azt alakítani, hogy minden ország boldogulni tudjon. „Részesei akarunk lenni a vitának és a munkának” – fogalmazott.

Így van ezzel a Fidesz is, nem akarja elhagyni az Európai Néppártot, a „legfontosabb politikai szövetségesét”, de áll minden konstruktív dialógus elé – hangsúlyozta a miniszter.

Csökkenteni kell a kitettséget 

A miniszter beszélt a paksi beruházásról is. Emlékeztetett: Süli János Paks polgármestere, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt megkapta mindkét bizottság támogatását.

A kormány szervezeti átalakítását Paks 2 előrehaladása indokolja, Süli János pedig várhatóan május 2-án tesz esküt az Országgyűlésben – tette hozzá.

A beruházás előkészítésének semmilyen akadálya nincs – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki hangsúlyozta: Magyarország sem a hiteltől nem függ – mert képes akár saját forrásból vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést –, sem pedig a technológiától, mert az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyag bárhonnan beszerezhető.

A beruházással összefüggésben a politikus szorgalmazta a kalocsai Duna-híd építésének felgyorsítását.

Lázár János ismertette az energiafüggetlenségre vonatkozó kormányzati célkitűzést is, amelynek lényege, hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot.

A kabinet terve az, hogy 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar igényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából – elsősorban napenergiából – származzon.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kevesebb lesz az adóbürokrácia 

Az adóbürokrácia csökkentése mellett is állást foglalt Lázár. A tárcavezető közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után.

Nem szégyen a nyilvánosság 

Kérdésre válaszolva elmondta: támogatja Gulyás Gergely civilek gazdálkodását érintő törvényét. Mint mondta, ha nem szégyen elfogadni a külföldi támogatást, akkor nyilvánosságra hozni sem az.

Aki részt vesz a közéletben, annak vállalnia kell a transzparenciát – tette egyértelművé. A 7,2 millió forintos határt pedig uniós példák alapján határozták meg – fűzte hozzá.

Sok barátja van a multiknak 

A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel.

„Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával”, mert „sok barátjuk van” minden szinten – fogalmazott.