Harminc embert ítéltek halálra a katonai bíróságok Pakisztánban

Dzsavad Dzsaved, a pakisztáni hadsereg főparancsnoka szerdán aláírta a halálos ítéletét annak a harminc embernek, akit a katonai bíróságok ítéltek el terrorcselekményekben való részvétel miatt. Ezzel 191-re emelkedett a fegyveres erők által az elmúlt két évben halálbüntetéssel sújtottak száma, eddig 24 ítéletet hajtottak végre.

“A terroristák egyebek között olyan szörnyű terrorcselekményekben vettek részt, mint a pesavari iskola és a Szajdu Sarif-i repülőtér elleni támadás, továbbá ártatlan civileket és sok katonát gyilkoltak meg” – közölte a hadsereg tájékoztatási hivatala, az ISPR. Ez utóbbi nem pontosította, hogy az említett terroristák milyen csoportokhoz tartoztak, s mikor folytatták le a bírósági tárgyalásokat. A közlemény ugyanakkor jelezte, hogy a katonai bíróságok felgyorsították az ügyek tárgyalását, miután feltételezett lázadók százait vették őrizetbe a pakisztáni fegyveres erők “Viszály felszámolása” nevű hadművelete során, melyet a február első felében elkövetett – mintegy 130 ember életét követelő – merényleteket követően hirdetett meg a hadsereg.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sazaib Akber)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sazaib Akber)

A pakisztáni törvényhozás 2015 elején hagyta jóvá a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben eljáró katonai bíróságok felállítását, miután a legfőbb tálib csoport támadást hajtott végre az északnyugat-pakisztáni Pesavarban található iskola ellen, megölve annak 125 diákját és számos alkalmazottját. Március végén a pakisztáni törvényhozás két évvel hosszabbította meg a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben eljáró bíróságok működését. Az ISPR hétfői tájékoztatása szerint a 2015 eleje óta halálra ítélt 161 ember közül 24-en végre is hajtották az ítéletet. Jelezték, hogy “hamarosan további 14 akasztásra kerül sor”.

A katonai bíróságok tárgyalásai zárt ajtók mögött, a sajtó jelenléte nélkül zajlanak, a hadsereg pedig csak a döntések bejelentésére szorítkozik, amit bizonyos esetekben a közösségi oldalakon tesz közé. Emiatt ezeket a testületeket kemény bírálatok érték mind pakisztáni, mind nemzetközi emberi jogi csoportok részéről. A Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ) nevű civil szervezet tavaly december 15-i közleménye a katonai bíróságok működését “a pakisztáni alkotmánnyal és a nemzetközi emberi jogi törvényekkel összeférhetetlennek” minősítette.