Mi jön a gazdagság után? – Az aranyélet árnyoldalai

Az emberek túlnyomó része képtelen kezelni a sikert, a meggazdagodást, a végtelen lehetőségek rémülettel, bizonytalansággal töltik el őket. Amikor sok munkával töltött év után hirtelen ölükbe pottyannak az álmaik, nem tudnak velük mit kezdeni, boldogtalanok lesznek, legtöbbjük fojtogató magánnyal küszködik. Bár ezek a problémák nem csak a "gazdagsággal megátkozott" embereket sújtják, a BBC riportja általuk mutatja be a kapitalista világszemlélet csapdáját.

A több mint három évtizedet légiutaskísérőként dolgozó Sandy Stein megütötte a főnyereményt. 53 éves korában egy olyan kulcstartót dobott a piacra, melynek segítségével nem kell a táska alján kotorászni, azonnal a megtaláljuk a felakasztott kulcscsomót. Még abban az évben vett magának egy trendi autót, több alkalmazottat is felvett, ráadásul még az év végéig összehozott egy 4 millió dolláros értékesítést is.

Mondhatni mindent elért, amire valaha is vágyott. De magánélete hamarosan hanyatlásnak indult. Először elvált férjétől, aki nem tudta feldolgozni, hogy felesége többet keres nála, és sok barátja hátat fordított neki.

Más elképzelni, és teljesen más megélni

Míg a legtöbb ember élete egy termetes vagyon összekaparása köré épül, azok, akiknek ez tényleg sikerült, már nem tartják olyan fantasztikus dolognak.

“Amikor valaki hirtelen meggazdagodik, a pénz az életének minden egyes részére kihat” – mondja Stephen Goldbart, a Money, Meaning & Choices intézet társalapítója, aki évek óta jómódú kliensein próbál segíteni. Az orvos szerint a hirtelen meggazdagodás sokaknál komoly pszichológiai problémákat, identitásválságot, magányt és frusztrációt is okoz.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció – Fotó: Shutterstock

A szakember szerint minden a felkészületlenségre vezethető vissza. Sokan évekig, évtizedekig álmodoznak egy jobb, gazdagabb életről. De mikor hirtelen elérik, nem tudják, hogyan viselkedjenek a környezetükben élőkkel, akik természetesen máshogy viszonyulnak a “szerencsés” kiválasztotthoz. A barátok nem tudják jól kezelni a megváltozott helyzetet, és hamar eltávolodnak. A családtagokat pedig furcsa módon minden olyan dolog érdekelni kezdi, ami a pénzzel kapcsolatos.

“Minden nagyon gyorsan történik, ezért ilyen nehéz kezelni” – állítja Goldbart, aki többnyire a szilícium-völgyi tech-vállalkozókkal foglalkozik.

A pénz a legtöbb embert megváltoztatja

De nem minden múlik a környezeten. Sokszor a hirtelen anyagi gyarapodás felelőtlen pénzszórásban vagy “identitásváltásban” nyilvánul meg. Az újgazdag mentalitás ütközik a meggazdagodott személy “addigi énjével”, ráadásul a legtöbb barát is hamar eltűnik. Nem akarnak, vagy nem tudnak alkalmazkodni megváltozott szituációhoz – magyarázza Megan Ford, a Financial Therapy Association nevű pénzügyi egyesület igazgatója.

A barátok és csaldátagok “kezelése” a meggazdagodás egyik legnehezebb része. Fel kell készülni a nem túl őszinte kívülállók barátkozási kísérleteire, és el kell fogadni a családtagokban kialakult vegyes érzelmeket is – magyarázza Goldbart.

A gyanú és az egészséges paranoia

És mi történik azután, hogy a család és a barátok máshogy kezdenek viselkedni? A hirtelen meggazdagodás “áldozataiban” ezek a változások meglehetősen gyanús érzéseket ébresztenek. Hol voltak ezek az emberek, amikor az “áldozatok” munkájuk után éjt nappallá téve saját vállalkozásukon dolgoztak? Természetes, hogy az emberek ilyenkor visszavonulót fújnak, és szűkebb baráti körükhöz, családjukhoz térnek vissza, hiszen nem tudhatják, mit is akarnak tőlük az újdonsült barátok.

“A világok összeszűkül, és azoknak az embereknek a társaságát keresik, akik hasonló anyagi helyzetben vannak, mint ők” – mondja a szakember. Ezután pedig nagyon nehéz megítélni, ki közeledik őszintén.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció – Fotó: Shutterstock

Ez a hirtelen bezárkózás nem rövid életű, a paranoia évtizedekig is társként szegődhet a hirtelen meggazdagodott emberekhez. Nincsenek könnyű helyzetben: nem tudják eldönteni, kikben lehet megbízni, és egy-két elbaltázott döntés után úgy határoznak, hogy jobb lesz, ha nem engednek közel magukhoz másokat- állítja Ford is.

Az aranyélet átka

A hirtelen meggazdagodottak legtöbbször azt mesélik, hogy az elmagányosodás abból is fakad, hogy megváltozik az értékrendszerük. Stephan Goss, egy 28 éves Svájcból Amerikába áttelepült férfi azt mesélte, hogy ő olyan embereket keresett , akik hasonló “pénzügyi szabadságban” élik mindennapjaikat.

“A legtöbb ember nem tud egyik napról a másikra elutazni például Mexikóba, és egy idő után nehéz lesz olyan programot találni, ami mindannyiunk igényeit kielégíti” – mondta a Zeeto Media kiadójának fiatal igazgatója. Bár Goss nem felejtette el régi svájci iskolástársait, legtöbb idejét mégis az amerikai vállalkozók köreiben tölti.

A meggazdagodás nem okoz akkora sokkélményt a kicsit idősebbeknek. Stein, a légiutaskísérő ilyen szempontból kivételt képez, mivel az idősebb korban meggazdagodottak élete sokkal stabilabb lábakon áll. Vagyonukkal csupán megkönnyítik útjukat az előre kitaposott ösvényen, nem tesznek hirtelen fordulatokat, világképük annyira összetett és teljes, hogy azt a végtelen lehetőségek tükrében sem értékelik másképp.

Stein elmondása szerint már jobban érzi magát, alkalmazottaival is barátságot alakított ki. Rájött, hogy igazi barátait még a légiutaskísérő karrierje alatt találta meg, és ha megteheti, vakációzni viszi őket. ”Nekem ez jelenti a boldogságot, hogy ezt megtehetem” – állítja.