Hogyan kell autó venni? – Hasznos tippek kezdőknek és haladóknak

Kinek érdemes elektromos autót venni, milyen hitellehetőségek állnak rendelkezésre és vajon mire kell figyelni használt kocsi vásárlásakor? Adunk néhány tanácsot.

A Kossuth Rádió több autóvezetőt is megkérdezett arról, milyen autóval rendelkezik és milyen jellemzők alapján választana magának újat. A megkérdezett férfiak közül sokan a teljesítményt, a környezetbarát működést és a külsőt is kiemelték. A női sofőrök többnyire az utóbbi és a szín alapján választanának, ám mindig kikérik társuk, vagy szakértő segítségét. A tapaasztalatok alapján egyre több embert vonz az elektromos autó.

A Volkswagen német járműgyártó e-Golf típusú elektromos személyautóinak karosszériái a drezdai Üvegfalú Gyárban, a Gläserne Manufakturban 2017. április 3-án, a modell tömeggyártásának hivatalos kezdőnapján. (MTI/AP/Jens Meyer)

A Volkswagen német járműgyártó e-Golf típusú elektromos személyautóinak karosszériái a drezdai Üvegfalú Gyárban, a Gläserne Manufakturban. (MTI/AP/Jens Meyer)

Nem mindenkinek ajánlott 

Nem minden szegmens esetében érdemes azonban elektromos autót vásárolni – hangsúlyozta Szörényi András, a vezess.hu munkatársa. Véleménye szerint azoknak ajánlott főként, akik a városban vezetnek többnyire, akik viszont hosszabb utazásokra és kirándulásokra tervezik a használatot, azoknak kevésbé. A hibrid és az elektromos autók iránti növekvő igény a behozatalban is észlelhető – fogalmazott.

Alaposan végig kell gondolni 

Vásárlás előtt az első és legfontosabb elhatározás, hogy milyen összeget szánunk az autóra, természetesen ezzel nagyjából eldől az is, hogy használt vagy új járművet szeretnénk. Új autó esetén a minimum összeg, amivel számolni kell az a 2,5 millió forint, de ezzel csak egy alap biztonsági funkciókkal felszerelt autót kaphatunk.

Használt autó esetén pedig tudnunk kell azt, hogy hiába vesszük meg 300-400 ezer forintért, több mint valószínű, hogy ki kell majd kicsit pofozni. Átvizsgáltatás, alkatrész csere, az autó átíratása  - ezek mind pluszköltségként fognak felmerülni.

Aki autórajongó, vegye meg azt, amire vágyik, mert anélkül boldogtalan lesz. Aki azonban közlekedőeszközként használná, az kérjen tanácson és próbáljon egy minél racionálisabb, minél gazdaságosabb kocsit venni – tanácsolta a szakértő.

A műszaki állapot a fontos

Kroneraff István autókereskedő, a Becsületnepper.hu munkatársa szerint használt autó vásárlása esetén az állapotot kell elsősorban figyelni és nem a kilométerórát. Ne a külcsín és a csillogó szín legyen a mérvadó. Ha nem vagyunk biztosak a döntésben, akkor inkább kérjük szakértő, vagy hozzáértő segítségét, hiszen lehetséges, hogy átverik az embert. Az autó műszaki állapota a legfontosabb – hangsúlyozta Kroneraff István.

Az autóvásárlás általában egy érzelem által befolyásolt döntés. A hölgyeknél legjellemzőbb a kinézet. A férfiaknál jellemző, hogy prémium autóban szeretne ülni, még akkor is ha erre nem lenne lehetősége és pénzügyileg nem engedheti meg magának.

Mostanában az a jellemző, hogy 100 autóból egyet visznek el hitelre, míg korábban ez a szám 90 volt. Az autóhitel használt autóra drágább, mintha bemennénk a bankba és valamilyen akciós személyi kölcsönt vennénk fel – emelte ki.

Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton. MTI Fotó: Kovács Tamás

Átrendeződött a piac 

Kiss Norbert, a Merkantil Bank lakossági gépjármű-finanszírozás, -értékesítés igazgatóhelyettese elmondta: amennyiben használt vagy új autót szeretnék vásárolni, hasonló hitellehetőségekkel találkozhatunk, de a hitel szó talán most már nem a legjobb kifejezés. A válság óta ugyanis átrendeződött a piac. A finanszírozás döntő többsége már lízingben zajlik és forint alapon.

Arra a kérdésre, hogy hihetünk-e a 0 százalékos THM-nek, azt a választ adta, hogy igen. A piaci THM-ek új autónál 6-7 százalék körül alakulnak, ez alatt az importőröknek a támogatott hitelei találhatóak. Lényeges viszont, hogy fix vagy változó kamatozású-e a hitel.