Századvég: A többség a kormánnyal ért egyet a felsőoktatási vitában

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a lakosság döntő többsége támogatja a felsőoktatási törvény elfogadott módosítását. A megkérdezettek közel háromnegyede szerint nincs szükség népszavazásra a témában.

Az elmúlt hét politikai és közéleti vitáit a kormány felsőoktatási törvény módosítására tett javaslata dominálta. A heves reakciók és a módosítást ért támadások kapcsán a Századvég Alapítvány arra kereste a választ, hogy miként vélekedik a hazai felnőtt korú lakosság a felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. április 7–11. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Az eredmények alapján a téma kifejezetten ismert a lakosság körében, a válaszadók 86 százaléka hallott a felsőoktatási törvény módosítása körüli politikai vitákról és tiltakozásokról. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok több mint kétharmada (70 százaléka) egyetért a kormány átalakítási javaslatával, más szóval támogatja, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet. A megkérdezettek 22 százaléka nem ért egyet az átalakítással. A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderül, hogy a lakosság döntő többsége (72 százaléka) szükségtelennek tartja népszavazás kezdeményezését a CEU és a külföldi egyetemek működését érintő átalakítással kapcsolatban, míg a felmérésben résztvevők 24 százaléka érzi fontosnak, hogy népszavazást tartsanak a kérdésben.