Két keréken megközelíthetők a zselici csodák

A zselici településeket összekötő 20,5 kilométeres, a térképen szív alakot formázó, a hónap végére elkészülő kerékpárút kiépítése és a hozzá kapcsolódó turisztikai látványosságok fejlesztése egymilliárd forintból valósul meg.

Megy egy jó nagy kört a Zselicségben, fölfűz magára egy tucat kisebb-nagyobb turisztikai látványosságot – mondta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője az új kerékpárútról.

A településeket meg tudják majd ismerni, és kulturált kikapcsolódási formát jelent majd az ide látogató vendégeknek – tette hozzá Baranyai Sándor, a Zselicben karitatív táborok szervezésével foglalkozó Méltó Élet Alapítvány kurátora.

A kerékpárutat úgy jelölték ki, hogy a tiszta vizéről ismert Csepegő-kő mellett vezessen el, és a közelben található, más nevezetességeket, mint például a Zselici Csillagparkot és a Bőszénfai Vadasparkot is felkereshessék a turisták.

A  Zselici Csillagpark turisztikai komplexuma. MTI Fotó: Varga György

A Zselici Csillagpark turisztikai komplexuma. MTI Fotó: Varga György

A Csepegő-kő olyan geológiai érdekesség, melyet muszáj bemutatni. Most kicsit elhanyagolt állapotban van. A mai nap azonban pont arról fog szólni, hogy egy pillanatfelvételt készítünk, milyen volt, és terveink szerint milyen lesz – érvelt Baranyai Sándor.

Hangsúlyozta: olyan nyugodt, és olyan tiszta levegőjű hely vagyunk, ahol önmagában sétálni is egy nagy felüdülés lehet. Főleg a mai embereknek ez óriási lehetőség arra, hogy töltődjenek, a stresszből kiszabaduljanak.

Elmondta azt is, hogy a turistautat folyamatosan fejlesztik. A területre padokat, majd a tanösvényekhez hasonló információs táblákat is kihelyeznek. Utóbbiak az állat- és növényvilághoz kapcsolódó információkat bővítik, továbbá a térséggel kapcsolatos mondákat, történeteket is elmesélik.

Baranyai Sándor reményének adott hangot, hogy a látnivalónak, a nyugodt környezetnek köszönhetően rövid idő alatt a turistaút országos ismertségre, népszerűségre tesz szert.

Gelencsér Attila pedig bejelentette: egy újabb, a Kaposvárt Szigetvárral összekötő, a felszámolt vasútvonal töltésén futó bicikliút létesítéséről is döntés született már.