Jól érzi magát a kék galamb a Kiskunságban

A kék galamb könnyen összetéveszthető a házi, városi galambbal, holott hazánkban ritkán fordul elő. Az Európában és Ázsia nyugati részén honos faj a hegyvidéki bükkösök, öreg tölgyesek közt érzi jól magát, a modern erdőgazdálkodás viszont nem kedvez neki, ezért állománya folyamatosan csökken. Nagyszámú populációt tartanak viszont számon az Észak-Kiskunságban.

A kék galamb odúköltő faj. Csak ott tud költeni, ahol a megfelelő erdőállomány rendelkezésre áll, vagyis vannak odvas fák is. Ezért sokáig úgy hitték, hogy középhegységi faj, hiszen ott voltak idős fákat felvonultató erdők -  fejtette ki Vadász Csaba, a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őre a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ezért is tartja érdekesnek, hogy az Észak-Kiskunságban ilyen nagy számban előfordul a faj. Szavai szerint abból a szempontból viszont nem meglepő, hogy a peszéri erdőben vannak olyan idősebb állományok, ahol elegendő odvas fa áll rendelkezésre az önfenntartó kékgalamb-populáció meglétéhez.

Nevével ellentétben tiszta kék szín nincsen a galambon, a többi rokonhoz hasonlóan természetesen tollazata irizál. Avatatlan szem számára viszont ez is csak egy galamb. De ha megnézzük farok- és szárnymintázatát, akkor észrevehető, hogy nem házigalamb, például nincsen fehér farcsíkja. Az erdőben legkönnyebben hangjáról ismerhető fel – tette hozzá.

Zsoldos Árpád ornitológus hozzátette, a városi galamb nyögésszerű huhogását szinte mindenki ismeri. A kék galambé ehhez hasonlít, de kicsit mélyebb, visszhangosabb. A többi galambfaj hangjától viszont jelentősen eltér, a többi vadgalambbal nem lehet összetéveszteni. Az örvös galamb például öttagú, nyögésszerű huhogást hallat, a vadgerle turbékol, a balkáni gerle pedig szinkópaszerűen huhog.

Kék galamb Bajorországban. (Fotó:AFP)

Kék galamb Bajorországban. (Fotó:AFP)

Vadász Csaba kifejtette, nem véletlen, hogy a peszéri erdőben nagy állományban van jelen a kék galamb. Ehhez egyrészt kellenek az odvasodó, idős fák, másrészt a galamb ténylegesen a fekete harkály odvában költ. A nagy állomány kialakulását elősegítette, hogy egy-két évtizede eléggé felszaporodott a harkályok száma is.

A kék galambok a peszéri pusztán töltötték a telet, ma már körülbelül 400-as csapatban. Csak nagyon kemény teleken vonulnak el, akkor sem messzire, az elmúlt teleket a régióban töltötték – magyarázta a műsorban.