Törpe selyemmajmok láttak napvilágot Szegeden

Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban, a két kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában.

Veprik Róbert igazgató tájékoztatása szerint a törpe selyemmajmok (Cebuella pygmaea) nemcsak a Szegedi Vadaspark, hanem a világ legkisebb majmai, a kifejlett egyedek is csupán 120 grammosak.

Az elmúlt évtizedekben a karmosmajmok gondozásában komoly szakmai tapasztalatot fölhalmozó állatkertben kiváló körülményeket biztosítanak a törpe selyemmajmoknak, így rendszeresen két-két aprósággal bővül a csapat. A gondos szülőknek és a segítőkész idősebb testvéreknek köszönhetően szépen fel is szoktak cseperedni a kölykök.

A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkoronaszinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között öt-hét hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak.

Illusztráció - törpe selyemmajom. (Fotó: AFP)

Illusztráció – törpe selyemmajom. (Fotó: AFP)

Apró termetük miatt jóval több ragadozó veszélyes rájuk, mint a nagyobb karmosmajmokra. Ellenük nem csak fürgeségükre hagyatkoznak, hanem a rejtőzködésre is. Rokonaikhoz képest szokatlanul lassan, kimérten mozognak az ágakon, hogy ne keltsenek feltűnést, és csak akkor gyorsulnak fel, ha menekülniük kell.

Bár a kicsinyeket az apjuk és idősebb testvérek hordozzák, ahogy ez a többi karmosmajomnál is megszokott, pár hetes korukban már sokszor rejtik el őket egy-egy védett helyen. Elsősorban fák nedveivel táplálkoznak, de gyümölcsöket és kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak.

A törpe selyemmajmok természetvédelmi helyzete nem kritikus, viszonylag jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységek által megváltozott életkörülményekhez. Az Amazonas medencéjében élő majomfaj helyzete azonban – a vadászat és a vadbefogás miatt – romlik.