Visszatért a fehérfejű rétisas a San Francisco-öböl térségébe

A fehérfejű rétisas visszatért a San Francisco-öböl térségébe. A veszélyeztetett ragadozó madár fészkeit megtalálták a Stanford Egyetem, egy vízi park és egy bevásárlóközpont területén is. A San José-i Mercury News napilap szerint az öböl mentén fekvő nyolc megyében 19 fészket számláltak össze természetvédők.

Ötven éve az Egyesült Államok címerállata még a kihalás szélén állt, a folyamatot a rovarirtók használatának korlátozása és az életbe léptetett vadvédelmi intézkedések fordították meg.

Kevés feljegyzés létezik a fehérfejű rétisas populációjának korábbi nagyságáról a Kalifornia-öböl térségében. Egy régi atlasz 1915-ben San Franciscótól délre egyetlen fészket jelölt. Az 1960-as évek közepére egész Kaliforniában kevesebb mint 30 költőpár létezett, valamennyi az állam északi harmadának területén.

A veszélyeztetett fajok megőrzéséről 1966-ban elfogadott törvény segített sorsuk megfordításában: a ragadozó madarat lelövőket megbüntette. 1972-ben betiltották a rovarirtók használatát.

Fehérfejű rétisas. (Fotó: Reuters/Bob Strong)

Fehérfejű rétisas. (Fotó: Reuters/Bob Strong)

A fehérfejű rétisas populációjának visszatelepítése Kalifornia középső részére 1987-ben kezdődött, amikor fiókákat hoztak Kanadából és Alaszkából, majd szabadon engedték őket.

“6-7 hetes fiókákat nevelgettünk, majd szabadon eresztettük őket, évi 10-12 egyedet” – hangoztatta Glenn Stewart, a Santa Cruz-i ragadozómadár-kutatócsoport igazgatója.

Ma már 371 sasfészket, illetve területet tartanak nyilván Kaliforniában, bár ezekben a fészkekben nem minden évben költenek fiókát – közölte Carie Battistone, a kaliforniai hal- és vadvédelmi szolgálat koordinátora.