Megerőszakolt nőt mentett a 112 operátora

Egy szombathelyi rendőrségi alkalmazott kapta "Az év operátora" kitüntetést az Egységes Európai Segélyhívószám Szövetségtől. A 112-es segélyhívó rendszer hatékony működését támogató, brüsszeli székhelyű civil szervezet minden évben annak ítéli oda a díjat, aki rátermettségével és szakmai tudásával naponta menti meg emberek életét.

Az óbudai temető utcáját adta meg címként a Segélyhívó Központnak egy segítséget kérő, megerőszakolt nő tavaly május 25-n, hajnalban. A remegő hangú áldozat ennél pontosabb információt nem tudott adni. A szombathelyi hívásfogadó központban ülő operátor, Koncz Ildikó a helyszín leírásából megállapította, hogy a bejelentő nem a megadott címen van, hanem a vasút túloldalán, így oda irányította az időközben riasztott rendőröket, akik meg is találták és biztonságba helyezték a bántalmazott nőt.

 Koncz Ildikó

Koncz Ildikó

Az operátor rátermettségét és szakmai tudását “Az év hívásfogadó operátora” kitüntetéssel ismerte el az Egységes Európai Segélyhívószám Szövetség. Koncz Ildikó 2013 decembere, a segélyhívó rendszer tesztüzemének kezdete óta dolgozik a szombathelyi hívásfogadó központban. Naponta legalább százszor veszi fel a telefont. A hirado.hu-nak azt mondta, a hívások nagy része komolytalan vagy rosszindulatú, tíz százalékuk viszont azonnali intézkedést igényel.

Magyarországon 2014 májusa óta működik élesben a 112-es segélyhívó rendszer. Kiépítése öt és fél milliárd forintba került.