Puskás Ferencre emlékeztek itthon és világszerte

Pontosan 90 évvel ezelőtt, 1927. április 1-jén született Puskás Ferenc, minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója. Az M1 tematikus nappal készült: visszaidéztük a nagy pillanatokat; és megmutattuk azt is, hogyan él tovább a legenda itthon és külföldön.

“Tibor most az alapvonalról Puskásnak adja, Puskás lő, góóól! 3:1, gól-góóóól!” Kétszer lőtt gólt az évszázad mérkőzésén Puskás Ferenc; az Aranycsapat 1953-ban Londonban 6:3-ra verte a hazai pályán addig veretlen angolokat. Egy évvel korábban pedig ők nyerték a helsinki Olimpiát. A Puskás Ferenc vezette legendás Aranycsapat négy éven át nem talált legyőzőre.

“Ha közel volt hozzám, akkor mindig rákiabáltam, hogy ne azzal foglalkozz, hogy én gólt kapok, hanem azzal, hogy te rúgjál már egy gólt végre” – emlékezett vissza Grosics Gyula, az Aranycsapat egykori kapusa Puskásra.

Az Aranycsapat kapitánya a Budapesti Honvédet öt bajnoksághoz is hozzásegítette, négyszer lett magyar gólkirály. Később a Real Madridnál is páratlan sikereket ért el. Puskás Ferenc már életében legendává vált; ő az egyik legismertebb magyar. Életművét 2013-ban hungarikummá nyilvánították.

Utánpótlásban is úttörő volt

Puskás Ferenc indította el Magyarországon az első utánpótlás-nevelési programot – emlékeztetett az M1-en a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője. Sipos Jenő hozzátette: 2010-ben 130 ezer gyerek focizott hazánkban, ez a szám mostanra 205 ezerre nőtt.

Az egész fejlesztési program lényege, egyik legfontosabb pontja az, hogy minél több gyereket, fiatalt, fiút és lányt bevonjunk a labdarúgásba, és ez is köthető Öcsi bácsihoz, aki annak idején elindította ezt a fajta országjárást, eljutott minden megyébe, és személyesen mutatta meg a gyerekeknek a gyakorlatokat – emelte ki Sipos Jenő.

Puskás összeköt

A magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, Szöllősi György az M1-nek azt mondta: a legendás játékos a mai napig összetartja a a világ különböző pontjain élő magyarokat.

A helyi magyar kolóniáknak mindig egy egyesítő erő, egy összekötő kapocs Puskás neve, ilyenkor mindenki félreteszi a politikát, a vallást és mindenfajta dolgot, ami egyébként meg szokta osztani sajnos még a magyarokat is. Puskásban mindenki egyetért, és mindenki rajong érte, és mindenki elismeri a tudását – emelte ki Szöllősi György.

Koszorúzással emlékeztek a legendára

A budapesti Szent István Bazilikába, Puskás Ferenc sírjánál a sportért felelős államtitkár a magyarok egyik legnagyobb fiának, a magyar nemzet örök nagykövetének nevezte Puskás Ferencet. Szabó Tünde arról is beszélt, hogy 2018 az Aranycsapat Emlékéve lesz.

Az egész ország a legendás labdarúgó előtt tisztelgett

A legtöbb helyen – mi mással – mint focival tették emlékezetessé ezt a napot.

Kaposfüreden több tucat gyerek focista lépett pályára; ők a Bozsik-programban vesznek részt, és mindegyikük Puskás Öcsi szeretne lenni. Felcsúton U12-es nemzetközi tornával emlékeztek meg a legnagyobb magyar labdarúgóról a róla elnevezett futballakadémián.

A felcsúti Puskás-gyűjtemény is újabb relikviákkal gyarapodott. Például Puskás Öcsi születési anyakönyvi kivonatával és stopperórájával, amely még mindig működik – fogalmazott Balogh Balázs, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója.

Magyarországon az első szobrot Zalaszabarban emelték Puskás Ferenc emlékére. Itt koszorúzással emlékeztek rá. Kapáslövés közben ábrázolja a szentesi Puskás-szobor a legendás futballistát. A mozdulatot a művész maga is gyakorolta, mielőtt hozzáfogott az alkotáshoz. Nemrég elkészítette a szobor kicsinyített mását, és hamarosan Kína számára készül egy háromméteres másolat.

Óbudán a Bécsi úton pedig a közeli vendéglátósok által állított Puskás-szobornál emlékeztek. Az alkotás a dekázó focistát ábrázolja, madridi gyerekek gyűrűjében.

Április 2-án, vasárnap 21.25-től kerül vetítésre a Duna World műsorán a Puskás Hungary című életrajzi film. Az alkotás a vetítés után 7 napig visszanézhető a Médiaklikken.