Puskás Ferenc, az örök élet ikonja

90 éve született Puskás Ferenc, a Száguldó Őrnagy, a legendás Aranycsapat játékosa. Szinte nincs a világon olyan hely, ahol ne ismernék őt, hiszen világpolgárként szinte minden kontinensen dolgozott edzőként - ez a legendás játékos életútja.

Első nagy sikereit Budapesten, a Honvéd színeiben érte el: 350 magyar bajnoki mérkőzés során több bajnokságot és gólkirályi címet ért el a válogatottbeli pályafutása mellett. Ez egészen ’56-ig tartott, mikor a forradalom és szabadságharc után először Ausztriába ment, majd Olaszországban töltötte le a 18 hónapos FIFA-eltiltását.

 

Ezután következett Madrid, ahol pályafutásának második virágkorát érte el – hangzott el az M1 csatornán. Hatszoros spanyol bajnok lett a Real Madriddal, az európai bajnokok bajnoka pedig 3-szor lett a királyi gárdával Puskás.

Az aktív játékot 40 évesen hagyta abba, de a labdarúgást nem: az Alicante kispadján ülve spanyol bajnokikon irányította egy idény erejéig az együttes. A szezon végeztével ismét országot, ill. kontinenst váltott, az amerikai San Francisco és a kanadai Vancouver csapatait edzette rövid ideig.

Ezután visszatért az öreg kontinensre, előbb a spanyol Alavés, majd a görög Panathinaikosz csapatánál lett szakvezető. Utóbbi csapatánál érte el edzői pályafutásának legsikeresebb korszakát, hiszen 5 év alatt minden idényben dobogóra vezette a zöld-fehéreket, ’70-ben és ’72-ben bajnoki címet is elért velük, ’72-ben BEK-döntőt is játszott csapatával.

Ezután visszatért megint Spanyolországba, a Murcia csapatát irányította két évig. 1975-ben ugyan újra elhagyta a kontinenst, de a spanyol nyelvet nem: Dél-Amerikában a chilei Colo-Colo csapatánál vállalt munkát, ahol a negyedik helyet érte el a bajnokságban.

Ezután Szaúd-Arábiában lett szövetségi kapitány, majd újabb görög kaland következett, itt 1979-ben az AEK Athénnal lett bajnok. Nem maradt viszont Görögországban, a pályafutásának újabb állomása Egyiptom lett, az al-Naszri csapatánál dolgozott, így Afrikát is kipipálhatta a kontinensek közül.

Chile után két paraguay-i csapat jelentette edzői pályájának újabb dél-amerikai állomást, de ez nem tartott sokáig.  Ezután egy kis szünetet tartott az edzősködésben, hogy azután a melbourne-i csapat legyen edzői pályafutása utolsó állomása, itt bajnok és kupagyőztes lett a South Melbourne Hellas csapatával.

Az örök élet ikonja

Idén Melbourne-ben egy Puskás Ferenc-szobrot avattak, ebben nagy szerepe volt egy magyar származású üzletembernek. Bélteki Róbert, aki jelenleg Londonban tartózkodik, telefonon elmondta: az ausztráliai nagyvárosban az örök élet ikonjának nevezték a Száguldó Őrnagyot a szobor felavatásának napján.

Puskás Ferenc nagyon nagy hatással volt az helyi labdarúgásra, és azóta tart a felemelkedése a kontinensnyi ország labdarúgásában – jelentette ki az üzletember.

Április 2-án, vasárnap 21.25-től kerül vetítésre a Duna World műsorán a Puskás Hungary című életrajzi film. Az alkotás a vetítés után 7 napig visszanézhető a Médiaklikken.