Akinek a labda mindig is a kabalája volt – 90 éve született a Száguldó Őrnagy

Kilencven éve született az a magyar legenda, akit egykoron az egész világ ünnepelt. A legnépszerűbb és legismertebb magyar focista Purczeld Ferencként látta meg a napvilágot 1927. április 1-én. Puskás Öcsi neve – vagy, ahogy Spanyolországban közismertté vált: Pancho – bárhol hangzik is el a világon, mindenki azonnal tudja, kiről is van szó.

Életéről és pályafutásáról könyv és film is született, sőt a külvárosi vagány hihetetlen kalandjairól mesekönyv is megjelent. Nevét viseli, többek között a válogatottnak otthont adó, hamarosan épülő új stadion, valamint a 2014-ben átadott felcsúti Pancho Aréna is. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjat alapított tiszteletére. Számtalan szobor és tábla őrzi emlékét szerte a világon. Utcát, iskolát és még egy kocsmát is neveztek el róla hazánkban.


Sport – Labdarúgás – Puskás Ferenc

Nemcsak góljaival és sportteljesítményével mutatott példát mindenki számára, de emberiességével és segítőkészségével is kiemelkedett társai közül. Puskás Öcsi már élete során is rendkívüli népszerűségnek örvendett, mely a halála után sem változott. Örökre a futballtörténelem részévé vált és a világ futballrajongóinak kedvence lett.

Karrierje az akkor még Kispest néven működő (időközben Budapesti Honvéd) csapatánál kezdődött és 1993-ban a magyar válogatott négy meccsre kinevezett szövetségi kapitányaként zárult. Közben több évet töltött családjával külföldön, miután egy itthonról letiltott dél-amerikai túra után eldöntötte, nem jön vissza. A FIFA ekkor a magyar szövetség kérésére, két évre eltiltotta a focitól az egész világon, amiért elhagyta hazáját.

London, 1953. november 25. Sándor Károly, Puskás Ferenc, Gellér Sándor és Grosics Gyula a 6:3-as Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzés után a Wembley stadionban. MTI Külföldi Képszolgálat

Sándor Károly, Puskás Ferenc, Gellér Sándor és Grosics Gyula a 6:3-as Magyarország-Anglia labdarúgó-mérkőzés után a Wembley stadionban Londonban, 1953. november 25-én (MTI Külföldi Képszolgálat)

1953. november 25-én a magyar válogatott „az évszázad mérkőzését” játszotta az angolokkal a Wembley Stadionban. Londonban az Aranycsapat (Grosics Gyula, Gellér Sándor, Buzánszki Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkúti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán) 6:3-ra győzte le az akkor 90 éve veretlen Angliát. (Mivel ekkor Magyarországon még nem volt televíziózás, a mérkőzést a Magyar Rádió közvetítette, a riporter Szepesi György volt.) A győzelem emlékére 1993-ban, a mérkőzés 40. évfordulóján az MLSZ a magyar labdarúgás napjává nyilvánította ezt a dátumot.

 

Néhány év kitérő után a Real Madridnál kötött ki és a csapattal hatszor lett bajnok. Játékosi pályafutását követően számos országban dolgozott edzőként, majd 1992-ben feleségével végleg hazatelepült. Megválasztották, többek között a Real valaha volt legjobb játékosának, az évszázad gólkirályának, és a Nemzet Sportolójának is, a magyar kormány pedig Köztársasági Érdemrend középkeresztjével díjazta. Felkerült a Goal.com virtuális falára, Zinedine Zidane, Pelé és Diego Maradona után negyedikként Puskás Ferenc válaszották be a Hírességek Csarnokába.

2006-ban, hosszan tartó betegség és hatévnyi kórházi kezelés után meghalt. Sírhelye ma is zarándokhely, az Aranycsapat kapitánya – felesége kérésére nem Spanyolországban, hanem – a budapesti Szent István Bazilika altemplomában nyugszik.

Budapest, 2006. december 9. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat még élő tagjai fejet hajtanak Puskás Ferencnek, az Aranycsapat november 17-én, 79 éves korában elhunyt labdarúgójának koporsója előtt a Szent István-bazilikában, ahol a legendás balösszekötőt végső nyugalomra helyezik. MTI Fotó: Kovács Tamás

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat tagjai fejet hajtanak Puskás Ferencnek, az Aranycsapat 2006. november 17-én, 79 éves korában elhunyt labdarúgójának koporsója előtt a Szent István-bazilikában 2006. december 9-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Puskás Ferenc a legismertebb magyar a világban, akire mindannyian büszkék lehetünk – mondta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági elnöke, amikor 2016-ban a Real Madridtól való visszavonulásának 50. évfordulójára limitált példányszámú, a palackon Puskás Ferenc arcképével ellátott Unicumot dobtak a piacra. A rövidital mellett egy 4,6 százalékos alkoholtartalmú, láger típusú sör is került a boltok polcaira. A dobozon aranyszínű és az Aranycsapat csatárának arcképe illetve a 10-es mezszáma szerepel.