MSZP: hazaárulás, hogy a kormány a CEU bezárásával fenyeget

Az MSZP szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemzeti érték, az pedig tudatos hazaárulás, hogy a kormány az egyetem bezárásával "fenyeget".

Az ellenzéki párt szerdán ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden kezdeményezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében Magyarországon külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzést, ha a két ország kormánya kölcsönösen elkötelezi magát az intézmény működésének engedélyezése és támogatása mellett.

Sajtóhírek szerint Michael Ignatieff, az amerikai alapítású CEU rektor-elnöke a hallgatóknak és a tanároknak írt levelében a módosítást úgy értelmezte, hogy az az általa vezetett intézményre is vonatkozik.

Az MSZP közleményében azt írta, az Orbán-kormány mindig új ellenséget keres, hogy elterelje a figyelmet saját bűneiről, így most, a civilek és Brüsszel után, a CEU ellen indított támadást.

A szocialisták közölték, az intézmény Magyarország egyik büszkesége, amely minden évben előkelő helyen végez a különböző egyetemi rangsorokban.

Megjegyezték, a CEU képzéséről számos magyar vezető került ki, még a kormánynak és a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportjának is van olyan tagja, aki itt végzett.

A kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét,hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát – fogalmaznak.

Az MSZP rögzítette, kiállnak a CEU mellett, és erre szólítanak fel minden ellenzéki pártot és Magyarországon működő oktatási intézményt is.

Együtt: a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a CEU-t 

Az Együtt szerint a kormány “idegengyűlölő”, “Soros Györgyöt ördögnek beállító” kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-Európai Egyetemet (CEU) – mondta Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy “vegye le a kezét” a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját.

Szabó Szabolcs az Együtt nevében azt javasolta a rektori konferenciának és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak és az ott tanuló diákoknak, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val, és mutassák meg, hogy nem lehet a magyar felsőoktatást “dróton rángatni”.

Hangsúlyozta: a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében jelezte, hogy több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal. Közölték: szigorítják a törvényeket, és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.

LMP: a CEU elűzése szégyenteljes oktatástörténeti mérföldkő lenne 

Az LMP “szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkőnek” tartaná, ha “elűznék” a Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországról.

Komlósi Csaba, a párt országos elnökségi tagja az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: a felsőoktatási törvény javasolt módosítása nagyon komoly károkat okozhat az intézménynek, “egyértelműen az ellehetetlenítése irányába mutat”.

Szerinte az indítványt beterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma megtalálta azokat a “jogi csűrés-csavarásokat”, amelyekkel felléphet az egyetem ellen.

Az LMP botrányosnak tartja, hogy oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyarországon. Ez olyan “leplezetlen putyini tempó”, amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik – közölte Komlósi Csaba.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai tájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni.