Az egyszülős családok könnyebben kerülnek nehéz anyagi helyzetbe

A gyermekeiket egyedül nevelő szülők közül sokan anyagilag és lelkileg is nehéz helyzetben vannak, és segítségre sem igazán számíthatnak - ez derült ki a legfrissebb kutatásokból.

Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős családdal lehet számolni, és több mint félmillió gyermek él ilyen családban. Az elszegényedés egyik legnagyobb rizikófaktoraként említik nemzetgazdasági szinten, ha a szülő egyedül nevel gyermeket.

Stockphoto - gyerek - anya - dolgozó - alkalmazott - család - munka - számítógép

Még mindig tabu

„Még mindig tabutéma arról beszélni, hogy vannak csonka családok, de amikor 11 évvel ezelőtt elkezdtük a munkát, még inkább tabu volt. Most már a csonka család kifejezés kezd kiszorulni a köznyelvből és inkább egyszülős családról beszélünk, hiszen az egyszülős család is család. És rengeteg ilyen család van. 800-900 ezer ember él ma Magyarországon ilyen családban és egy 10 milliós országban nem lehet nem törődni velük” – ezt mondta Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője az M1-en.

Az alapítvány egy átfogó, nagyszabású kutatást is készített közvetlenül a szülőkkel, hogy megtudják, hogy milyen gondokkal, problémákkal kell szembenézniük a mindennapokban.

Forrás: Egyedülálló Szülők

Forrás: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány online kérdőívét, amely a gyermeküket egyedül nevelő szülők problémáiról és a központ szolgáltatásainak kialakításához gyűjtött információt, több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90%-a jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35-44 éves korosztályt.

Elszigetelődés, anyagi gondok és szervezés

Több mint ezren vettek részt a kutatásban, amiből kiderült, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek a mindennapokban felmerülő egyik legnagyobb gondja az elszigetelődés, emellett pedig az anyagi gondok, valamint a gyermekkel kapcsolatos szervezési ügyek, azaz a napi logisztikai feladatok ellátása a legnehezebb feladat.

Anyagilag és lelkileg is nehéz

A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy anyagilag és lelkileg is nehéz helyzetben van, és segítségre sem tud számítani. Ezek nagyon beszédes és megdöbbentő számok – mondta Nagy Anna, aki felhívta a figyelmet, hogy éppen ezért szeretnének elindítani egy olyan központot, ahol segítséget kaphatnak az egyszülős családok a felmerülő problémáikra.

A felmérésből az is kiderült, hogy leginkább az egyszülős családok jogainak képviseletét és az elszigetelődéssel járó élethelyzet enyhítésére szolgáló közösségi programok szervezését, a közösségépítést várnák leginkább az őket segítő központtól. Ezekre a problémákra ad majd választ az év második felében felálló egyszülős központ, amely április 2-án mutatja be és indítja el online szolgáltatásait.

“A krízishelyzetben nyújtott segítség életmentő lehet”

A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. „A krízishelyzetben nyújtott segítség életmentő tud lenni, sőt néha szó szerint életmentő” – emelte ki Nagy Anna.

Gyerekek rajzolnak a battonyai SOS Gyermekfaluban 2014. június 26-án. Battonyáról 2015 őszén átköltözik a gyermekfalu Orosházára, ahol Magyarországon elsőként létesül új, a XXI. század igényeinek megfelelő integrált gyermekfalu. Mintegy hetven gyermek és nevelőszüleik önálló otthonokban élhetnek majd, a helyi társadalomnak ugyanolyan szereplői lesznek mint a többi család és gyermekeik. Battonyán családmegerősítő programot indítanak ötven hátrányos helyzetű családnak. MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

A családok nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is.

Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok nem csak segítségre várnak, hanem sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza a Facebookon létrehozott Egyszülős Cserebere oldal, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítség.