Orbán Viktor: Salgótarján győztes városnak fogja érezni magát

Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást írtak alá.

Egy házasságkötő teremben vagyunk. Nyilvánvaló politikai és biológiai okokból azonban házasság nem lesz, csak megállapodás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban, ahová a Modern Városok Program keretében látogatott, és Fekete Zsolt polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Ilyen megállapodás ennek a városnak a történetében még nem köttetett. Salgótarján az utolsó olyan megyeközpont Magyarországon, ahol még mindig erősen él, hogy ez egy vesztes város, a rendszerváltás vesztese. Ez szerinte nem engedhető meg, ezt az állapotot fel kell számolni – hangoztatta.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester aláírja a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a salgótarjáni városháza dísztermében 2017. március 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester aláírja a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a salgótarjáni városháza dísztermében 2017. március 21-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Vesztes városból győztes város

Olyan megállapodást akartak kötni, mely után a vesztes város győztes városnak érzi magát. Ugyanilyen helyzetből lett sikerváros Tatabánya és Dunaújváros. Ha ma elmegyünk ezekre a helyekre, azt látjuk, az emberek büszkék a városukra – hangoztatta.

Nincs annyi helyi erő, mellyel a kívánt fejlődési ívet a város befuthatja, ehhez kormányzati segítségre van szükség. 2012-ben már vettek le adósságot Salgótarján válláról – emlékeztetett.

Négysávúsítják a 21-es utat a szlovák határig

Beszélt arról is, hogy négysávúsítják a Salgótarján elkerülő, 21-es utat a szlovák határig, és Szlovákiát is igyekeznek meggyőzni az útvonal fejlesztéséről. Ennek a beruházásnak a nagyságrendje 40-50 milliárd forint.

Salgótarján buszokat kért, valamint 1,7 milliárd forintot egy új autóbusz-pályaudvar megépítésére. Felállítanak továbbá egy bizottságot, mely a helyi tömegközlwekedés fejlesztésének lehetőségeit vizsgálja.

A városban összes barnamezős foltot eltüntetik, 12 hektárnyi zöldmezős területet pedig iparterületté alakítanak.

Bizottságot állítottak fel arra, hogy saját energiaszolgáltatási rendszert hozzanak létre.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester kicserélik a dokumentumot, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a salgótarjáni városháza dísztermében 2017. március 21-én.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogatják az öblösüveggyártást, új onkológiai központ épül

A salgótarjáni öblösüveggyártásra 4,5 milliárd forintot fordítanak.

Az oktatási intézmények 3 milliárd forintot kapnak, 2 milliárdot a helyi adottságokat figyelembe vevő duális képzésre.

A városi kórházban egy új onkológiai központot hoznak létre 1,7 milliárd forintból.  Sport és rekreációs központ épül 8 milliárd forintból. Ebben egy 50 méteres uszoda lesz, melynek fenntartási költségeit a kormány állja öt évig. Másfél milliárd forintból atlétikai pálya is épül, illetve egy jégcsarnok.

22 milliárd forintot fordítanak fejlesztési tervekre. Ezek a turisztikai ügynökség jóváhagyására várnak.

Kistérségi központnak új városközpont

A főtér, illetve a városközpontra készül egy rehabilitációs terv. Az átépítés költségeit „ésszerű keretek között” a kormány vállalja. Egymilliárd forintot hamarosan átutal a kabinet tervezésre, előkészítésre.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester sajtótájékoztatót tart, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a salgótarjáni városháza dísztermében 2017. március 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

“Innen szép győzni”

Salgótarján az elmúlt 27 évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres. A megyei városok közül a leghátrányosabb helyzetben van. „Innen szép a győzelem” – mondta Fekete Zsolt polgármester.

A városvezető beszélt arról, hogy szinte minden pontban találkozott a kormányzati elképzelésekkel a salgótarjáni fejlesztési koncepció. Salgótarján így szerinte kistérségi központtá válhat 2020-2030-ra.

Működik a magyar nemzetbiztonság

A kormányfő kérdésre egy volt titkosszolgálati tiszttel készített, az Index hírportálon kedden megjelent interjúra reagálva úgy fogalmazott: “Magyarországon törvény írja elő, hogy a politikai élet résztvevőinek milyen átvilágításon kell átmenniük, tehát a magyar nemzetbiztonság működik, az életet meghatározó fontos döntések közelébe ilyen típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül nem lehet kerülni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem kell nagy meglepetésnek tekinteni, hogy bár Magyarország nem a legnagyobb ország, de fontos helyen fekszik, és másoknak is vannak velünk szándékai, akik befolyást akarnak gyakorolni Magyarországra.

Olyan világban élünk, amikor tőlünk keletre, nyugatra, délre és északra csupa olyan ország található, amelyeknek vannak Magyarországhoz fűződő, ilyen-olyan érdekei, és eszközei, hogy megpróbáljon érvényt szerezni ezeknek – mondta.

Hozzátette: Magyarországot nem lehet izolálni, megvédeni lehet. Ehhez egy dinamikus, alkalmazkodni tudó nemzetbiztonsági védelmi rendszerre van szükség, ezt 2010 után felépítették és működtetik – hangsúlyozta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: törődik ezzel a kérdéssel, elég sok időt visz el a munkájából.