V4 Híradó: "Nem akarunk olyan helyzetet, amilyenben létrejöhet egy „kétsebességes" Európa"

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból. Az utóbbi időben megerősödött együttműködés jegyében Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország állásfoglalása, reakciója és válaszai Európát és a világot érintő kérdésekben. Tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

Nem akarunk olyan helyzetet, amilyenben létrejöhet egy „kétsebességes” Európa – jelentette ki egy interjúban hazánk varsói nagykövete. Kovács Orsolya Zsuzsanna Magyarország nemrég kinevezett nagykövete a PAP (PÉ-Á-PÉ) lengyel hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy Magyarország olyan Euróopát képzel el amely nemzetállamok szövetsége, és amelyben minden nemzetállam egyforma jogokkal rendelkezik.

Keményen kritizálta Brüsszelt a cseh külügyminiszter. Zaorálek szerint a jelenlegi munkavállalási szabályok szétfeszíthetik az uniót.

Csökkent a munkanélküliség Szlovákiában. Február végén a nyilvántartott munkanélküliek száma kevesebb mint 230 ezer volt, így hatezer-nyolcszázzal kevesebben voltak munka nélküli északi szomszédunknál, mint januárban.

Közös tesztpályákra lenne szükség az önvezető autók számára. Erről a szlovák miniszterelnök-heklyettes Peter Pellegrini beszélt egy pozsonyi konferencián.