Sikeresen visszatért a SpaceX teherűrhajója

Vasárnap sikeresen hazatért a SpaceX Dragon kapszulája, amely bő kéttonnányi tudományos kísérlettel és egyéb felszereléssel csobbant bele a Csendes-óceánba.

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) érkező Dragon Alsó-Kaliforniánál ért tengert, ahonnan gyorsan ki is emelték. Vasárnap reggel vált le a komplexumról, a kioldást Thomas Pesquet és Shane Kimbrough végezte az űrállomás robotkarjával. A kapszula a SpaceX szakemberei szerint magyar idő szerint délután háromnegyed négy után érkezett haza.

A Dragon február 19-én indult útnak a SpaceX Falcon-9 rakétáján. 2500 kilogrammnyi tudományos felszerelést és egyéb ellátmányt szállított fel. Ez volt a vállalat első kilövése, amelyet a NASA történelmi, 39A kilövőállásából indítottak útnak a floridai Kennedy Űrközpontból.

A légkörben elégő teherűrhajókkal – mint a Progressz, a Cygnus és a HTV-2 – ellentétben a Dragont felszerelték hőpajzzsal, amely lehetővé teszi, hogy hasznos terhet hozzon haza. Eme misszión 2450 kilogrammnyival érkezett.

A Dragon leválasztása az űrállomásról. (Fotó: NASA TV)

A Dragon leválasztása az űrállomásról. (Fotó: NASA TV)

A NASA közleménye szerint többek között őssejteket hozott haza, amelyek birtokában alaposabban beleáshatják magukat a rákos daganatok kialakulásának és terjedésének folyamatába. De helyett kapott rajta olyan felszerelés is, amely kikövezheti az utat az orbitális pályán lévő műholdak szervizelése és üzemanyaggal feltöltése előtt.

Az egyéb kísérletek és felszerelések felölelik többek között a szövetregenerációs és csonthiányvizsgálatok mintáit: ezeknek égisze alatt azt vizsgálták, hogyan hat a súlytalanság a csontszövet és sebek szöveteinek pótlására, valamint hazaérkezett egy prototípus lézerkommunikációs eszköz is, amelyet a gyorsabb adattovábbításra fejlesztettek.

A Dragon eme küldetése volt a SpaceX tizedik tehermissziója az űrállomásra a jelenlegi NASA-szerződés értelmében. A vállalat egyike annak a kettőnek – a Boeing a másik), amelyet a NASA kiválasztott űrhajósainak szállításához. A SpaceX már fejleszti a Dragon legénységi verzióját, míg a Boeing saját CST-100 Starliner kapszuláján dolgozik.