Nem oldják meg a helyi beruházások az akut migránsválságot

Nem lehet egy törzsi társadalmat öt év alatt "átkatapultálni" ipari társadalomra. Nem sikerült ez Irakban, Afganisztánban sem – jelentette ki Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Algéria és Tunézia ellenőrzi saját területét, ezekben az országokban elképzelhető, hogy gyűjtőhelyekre terelik a migránsokat, de Líbiában három hatalom van, ezek közül az egyik az Iszlám Állam, melynek esze ágában sincs megállítani a menekülthullámot.

A nemzeti egységkormány Líbia csak egy részét ellenőrzi, és ott sem igazán hatékony – jegyezte meg.

Nem népszerű, de muszáj 

A szakember szerint az igazán “felelősségteljes és hatékony megoldás” saját erőből biztosítani a szóban forgó államok határvédelmét. Nyilván nem népszerű feladat, hogy az osztrák, vagy a NATO-flotta „visszakerget minden gumicsónakot Líbiába” – fogalmazott.

Ahhoz, hogy ez a munka könnyebbé váljon, szükségesek a kétoldalú megállapodások – érvelt.

Nem kell mindenkivel megállapodni

Arra a kérdésre, hogy a kétoldalú megállapodások nem drágábbak-e, mint ellátni a menekülteket Európában, azt válaszolta: ez nem pusztán anyagi, hanem társadalmi-szocializációs kérdés is. Ezt az európai államok nehezen vállalják fel látva azt, hogy a beilleszkedés eddig sem ment nagyon jól – hangoztatta.

Gyarmati István leszögezte: nem gondolja azt, hogy minden országgal kell kétoldalú megállapodást kötni. A cél az, hogy egyfajta “cordon sanitaire”-t alakítsanak ki Észak-Afrikában, amelyen a délről érkezők nem tudnak áthatolni.

Rövid idő alatt nem megy 

Arra a felvetésre, hogy sokak szerint beruházásokat kellene vinni Észak-Afrikába, azt mondta: nem lehet egy törzsi társadalmat öt év alatt “átkatapultálni” ipari társadalomra. Nem sikerült ez Irakban, Afganisztánban sem.

Ezek az államok ellenállnak, mert a társadalomnak a “szövetét bontja fel” egy-egy beruházás, és az emberek nem tudják, mindez hova vezet. Lehetetlen ezt rövid idő alatt megcsinálni. Ne számítsunk arra, hogy így meg lehet oldani az akut válságot, azt más eszközökkel kell kezelni – hangoztatta.