Nem lesz esélye a gyereknek, ha nem ért a pénzhez

Generációtól függetlenül nagyon fontos lenne a pénzügyi tudás, ugyanis nagyon sokan nincsenek tisztában az alapvető dolgokkal sem. Nincsenek kevesen, akik a negatív tapasztalatok miatt tartják inkább a párna alatt a pénzüket, de ezzel nem biztos hogy jól is járnak.

Folyószámla, hitelkártya, megtakarítások és pénzügyi tranzakciók. Lezárult a PÉNZ7 – pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete. A programsorozaton országszerte 160 ezer diák ismerkedett különböző formákban a pénzügyi, banki és vállalkozási ismeretekkel. Hogyan lehet a hétköznapi élethez szükséges pénzügyi tudást megszerezni? Hol és hogyan tudják a jövőben hasznosítani ezeket az ismereteket a fiatalok? Erről volt szó a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Rengeteg oka lehet, ha ódzkodunk a bankoktól

Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a legfőbb gond manapság, hogy ha van is megtakarított pénz, akkor is inkább otthon, „zsebben” tartják. Ennek lehet oka az információ és a tudás hiánya, de sokan a negatív tapasztalatok miatt nem bíznak meg a pénzintézetekben.

Már 3 éve okítják a fiatalokat

Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója elmondta: harmadik éve rendezik meg a PÉNZ7-et, és idén elérték a 160 ezres résztvevői számot az általános- és középiskolákból.

A sikerhez elengedhetetlen a pénzügyi tudás. Forrás: Shutterstock

A sikerhez elengedhetetlen a pénzügyi tudás. Forrás: Shutterstock

A szakértő elmondta: az első évben a családi költségvetés volt a fókuszban, amiben nemzetközi összehasonlítások szerint a magyar családok nem igazán kiemelkedőek, a gazdasági válság idején sokkal többen készítettek ilyen összesítést, míg azóta ez kissé alábbhagyott. A második évben a pénzügyi tervezés és a megtakarítás összefüggéseivel foglalkoztak, idén pedig a bankválasztás, a bankok szerepe és a korszerű pénzkezelés kapott kiemelt hangsúlyt.

A szülőknek óriási a szerepe

A szakértő kiemelte: a legjobb dolog, ami a szülő tehet, hogy lehetőséget ad a gyerekének, hogy gyakorolja pénzügyeket, legyen az akár egy egyszerű számlanyitás, amire aztán a zsebpénz is érkezik majd. A szülők tapasztaltsága ugyanakkor nagyban befolyásolja például azt is, hogy mit mer megtenni a fiatal és mit tart fontosnak, ha költésről van szó.

Merényi Zsuzsanna szerint fontos lenne, hogy a pénzügyi tudást napi szinten bővíthessék a fiatalok, akár egy tantárgy formájában is.

Vállalkozó kedvhez nem mindig társul a pénzügyi tudás

Rutai Gábor, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének projektvezetője szerint a fiatalok körében nagyon sokan tervezik az önálló vállalkozás létrehozását, ugyanakkor a tapasztalat szerint a kezdő cégvezetők körében nagyon hiányos a pénzügyi a tudás, rengeteg kérdésre nem tudják a választ, ugyanez igaz az adózásra is.