Már nem kellenek skinheadek és baseballütők a Nemzeti Frontnak

Míg néhány évvel ezelőtt tabunak számított a bevándorlás ellenes párt szimpatizánsának vallania magát az embernek a fiatalok között, manapság teljesen elfogadott.

A legutóbbi elnökválasztási-kampány során még csak úgy tudták az újságírók megszólaltatni a Nemzeti Front (NF) ifjúsági tagozatának tagjait, hogy azok nem vállalták nevüket – írja riportjában a Reuters.

Öt évvel később már Marine Le Pen támogatóinak – saját bevallásuk szerint – nincsen mit takargatniuk, miközben támogatottjuk az előrejelzések szerint első helyen veszi majd a következő hónapban esedékes első választási fordulót.

Le Pen Rignac-ban tartott beszéde március 4-én Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

„Csak élénk vitát eredményez” – mondta el egy 21 éves közgazdaságtan-hallgató Corentin Corcelette. Elmondása szerint gyakorlatilag bármely politikai irányultságú társával tud beszélgetni az egyetemen a rázós elnökválasztásról.

A „Marine Elnök” feliratú poszterekkel megrakott autóban ül egy 20 éves biológushallgató is – olvasható a riportban. Remi Berthoux is szívesen megadja nevét, és azt is elmondja, hogy azért csatlakozott két évvel ezelőtt, hogy „megmentse a francia értékeket”.

Felsorakoztak a fiatalok

A korábban a névtelenségbe száműzött ifjú NF-támogatók sorra léptek a fényre, miután korosztályuk felsorakozott Le Pen mögött. Az írás az Ifop közvélemény-kutató számait idézi, mely szerint a választás első fordulójában a fiatalok szavazatainak harmadát fogja besöpörni Marine, amivel simán verni fogja ellenfeleit a korosztályban. Ugyanakkor a májusi második fordulóban ki fog kapni – teszik hozzá.

Sokkal jobban teljesít a 25 éven aluliak között, mint a teljes népesség körében, akár 7 százalék eltérés is lehet. Ez hatalmas változás az első megmérettetéséhez képest, hiszen öt évvel ezelőtt a fiatalok 15 százalékát tudhatta maga mögött, ami 3 százalékkal kevesebb volt, mint a teljes lakokosság körében elért eredménye.

Baseballütők és skinheadek

A fiatalok megnyerése Le Pen azon törekvésének eredménye, hogy méregtelenítse a Nemzeti Front brandet – jelenti ki a cikk.

„Korábban az éjszaka közepén rakták ki a posztereiket” – mondta el a Tours-i egyetem szélsőjobbal foglalkozó szakembere. „Baseballütőkkel voltak felfegyverkezve, hogy meg tudják magukat védeni, s gyakran skinheadekkel mozogtak” – teszi hozzá. „Manapság mindezt fényes nappal is megtehetik, ami azt mutatja, hogy az emberek hozzászoktak a Nemzeti Fronthoz.”

„Egyáltalán nem tartjuk magunkat szélsőjobboldalinak, inkább hazafiaknak, akik csalódtak a többi pártban” – mondta el a 26 éves David Sedoff, aki raktári munkásként dolgozik.

Kontinentális populisták

Az írás ezt követően összehasonlítja a helyzetet a Brexittel és az amerikai elnökválasztással, mindkét helyen inkább az idősebbek fordultak a populisták felé. Majd kiemelik, hogy a „kontinentális populisták”, mint a holland Wilders és az olasz Beppe Grillo szintén népszerű a fiatalok körében. „Egy generáció csalódásból táplálkoznak, akiknek kevés esélyük van rá, hogy elérjék szüleik életszínvonalát.”

Franciaországban a 25 év alattiak közel negyede munkanélküli, míg a szám az egész lakosságra kivetítve tíz százalékon áll a tavalyi statisztikák szerint. Kiemelik azt is, hogy akiknek van is munkája, sokkal rosszabb feltételekkel van foglalkoztatva, mint idősebb társaik. A 24 év alattiak több mint felének csak ideiglenes szerződése van, míg a teljes lakosság 85 százalékát állandó munkaszerződés védi.

Generációk összecsapása

„Míg Le Pen drámai változást hirdető ígéretei a fiatalok számára csábítóak, addig a nagyszüleik a status quo által bőkezűen mért nyugdíjak haszonélvezői,ők azért aggódnak, hogy Marine terve az unió elhagyására megtakarításaik elértéktelenedéséhez vezetne.”

Túllépni az apa árnyékán

A fiatalok jó eséllyel nem kapcsolják össze a Nemzeti Frontot az alapítóval, Jean-Marie Le Pennel, akinek a legjobb eredménye 17,8 százalék volt az elnökválasztáson és soha nem tudott belépni a mainstreambe – írják.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje (k) pártvezetőkkel énekli a francia himnuszt pártja választási kampánygyűlésén 2017. február 26-án. A kétfordulós francia elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik. Fotó: (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

Felidézik a két politikus vitáját, valamint az apa botrányos ügyeit. Külön felhívják rá a figyelmet, hogy a mostani kampányanyagokról már hiányzik a családnév, a Le Pen, helyette a Marine branddel nyomulnak. Ezenfelül kiemelik, hogy a gazdasági ügyek kerültek a kampány középpontjába, s a munkásosztály védelmezőiként állítja be magát a párt.

Ugyanakkor a bevándorlás és az iszlám irányába mutatott ellenségesség továbbra is központi mozgatórugója a pártnak.

Képzés és karrier

Az utolsó szempont, amit az írás számba vesz, mint az NF fiatalokra gyakorolt vonzó hatása, a karrierlehetőség. A hagyományos pártokba nagyon nehéz bekerülni, míg a Nemzeti Frontban könnyebben pozíciót lehet fogni. A regionális választásokon jelöltjeik menetrendszerűen a mezőny legfiatalabbjai, akik 20-as 30-as éveiket tapossák.

Egy 23 éves, gazdasági tanulmányokat végző fiatal, Victor Birra, aki a lyoni régióban tölt be vezető tisztséget, pártjának ifjúsági tagozatát a hagyományos politikusképzőkhöz méri.

„A jövőbeli ambíciók attól függnek, hogy megszerezzük-e a szavazatokat Le Pennek. Egyelőre azért dolgozunk, hogy megnyerjük az elnökséget” – teszi hozzá.