Kutatóexpedíció indul a Titanic roncsaihoz

Expedíciót indítanak jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók.

Az OceanGate Expeditions mélyvízi kutatásokat végző magáncég a közelmúltban jelentette be, hogy a majdnem két hónapos expedíció 2018 májusában indul majd Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén, 3821 méter mélyen fekszenek a roncsok.

A kutatásban a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.

A washingtoni székhelyű OceanGate közleménye szerint a misszió során, amelynek résztvevői a cég által kifejlesztett mini tengeralattjáróval merülnek le a Titanic roncsaihoz, a hajó maradványainak és dokumentumainak állapotát mérik fel, de semmit nem hoznak felszínre a védett helyszínről.

A New York Times 1997. áprilsi 8-i számában megjelent cikk szerint egy új tudományos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy hat, emberi tenyér szélességű vágás, és nem egy hatalmas hasadék okozta a Titanic óceánjáró 1912. április 14-én bekövetkezett katasztrófáját. (MTI FOTO/EPA)

Grafika a Titanic luxushajó elsüllyedéséről(MTI FOTO/EPA)

A Woods Hole-i szakértők a korszerű tengermélyi képalkotó technológiával el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét.

A WHOI kutatói egy öt évvel ezelőtti expedíció során minden korábbinál élesebb és nagyobb felbontású képeket készítettek három speciális robottal arról a tengerfenék-területről, ahol a Titanic roncsai hevernek. A robotok optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.

A Titanic brit luxusgőzös, amely Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. A katasztrófának több mint 1500 halálos áldozata volt.

Kapcsolódó tartalom