Hét különleges koncertet kínál az idei Beethoven Budán Fesztivál

A Budavári Önkormányzat minden májusban megemlékezik Beethoven budavári fellépésének évfordulójáról, az idén 18. alkalommal megrendezett Beethoven Budán 2017 fesztiválon a korábbinál több koncert várja a zenerajongókat május 3. és 7. között. A koncertsorozat keretében újra meghirdetésre került a kadenciaverseny, ebben az évben a fiatal hegedűművészek jelentkezését várják.

A kadenciaversenyre nevezni új, eddig nem publikált vagy előadott, a pályázó által komponált és eljátszott kadenciával lehet Beethoven: D-dúr hegedűverseny (op. 61) I., II. és III. tételéhez. Egy pályázó maximum három pályázatban vehet részt, minden pályázatot adhat be, mindegyiket önálló jeligével. A szakmai zsűri tételenként választja ki a legjobb kadenciát, így három első helyezett születik. A Hegedűverseny egyes tételeihez született legjobb kadenciák díjazása egyenként 1000-1000 euró. Emellett a győztes pályázatok szerzői lehetőséget kapnak, hogy nagyzenekari kísérettel előadják a Hegedűverseny egy-egy tételét az általuk komponált kadenciával a Beethoven Budán 2017 nyitóhangversenyén, 2017. május 3-án este a Budai Várban.

A nyitóhangversenyen felcsendül emellett Beethoven – egészében ritkán hallható ¬– István király c. műve is a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével. Május 4-én Érdi Tamás zongoraestjén Beethoven és Liszt művei hangzanak el, a következő napon pedig Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra adja elő Bach és Beethoven műveit. A műfaji sokféleség a fesz-tiválon továbbra is fontos szempont, így a jazz-rajongók péntek este a Várkert Bazárban új, Beethoven-inspirálta kompozíciókkal ismerkedhetnek meg a Juhász Gábor Trió és Tálas Áron előadásában. Beetho-ven és Schubert dalainak világába május 6-án, szombaton Kolonits Klára szopránja és Ránki Fülöp zongo-rajátéka kalauzol el bennünket. Ugyanezen a napon a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar új soroza-tot indít a Beethoven Budán fesztivál keretében: a tervek szerint a 2020-as jubileumi évig bemutatják Beethoven összes szimfóniáját. Ennek első állomásaként idén az I. (C-dúr) és a II. (D-dúr) szimfónia hang-zik el.

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges „ősbemutatóra” kerül sor. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel a Má-tyás-templomban. Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára, Kun Ágnes Anna, Horváth István, Kovács István (ének) és a Nemzeti Énekkar, Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.

Beethoven Budán 2017

Program

2017. május 3., 19:30 – Hillebrand terem – 1014 Országház u. 28.
Nyitókoncert a kadenciaverseny győzteseivel
Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor

2017. május 4., 19:30 – Hillebrand terem – 1014 Országház u. 28.
Beethoven és Liszt
Érdi Tamás zongoraestje

2017. május 5., 19:00 – Hillebrand terem – 1014 Országház u. 28.
Beethoven és Bach
Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov, Kokas Dóra

2017. május 5., 21:00 – Várkert Bazár
Beethoven Sessions
Juhász Gábor Trió, km. Tálas Áron

2017. május 6., 16:00 – MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem
Beethoven és Schubert
Kolonits Klára és Ránki Fülöp dalestje

2017. május 6., 19:30 – Hillebrand terem – 1014 Országház u. 28.
Beethoven-szimfóniák
Orfeo Zenekar, Vashegyi György

2017. május 7., 20.00 – Mátyás-templom – Társrendező: Filharmónia Magyarország
Beethoven IX. szimfónia – átirat két orgonára
Fassang László, Szabó Balázs
Nemzeti Énekkar, vez. Antal Mátyás
Kolonits Klára, Kun Ágnes Anna, Horváth István, Kovács István