Hasznos lehet pár liter tenger a lakásba

Kék fény, élő kövek, speciális sókeverék – nem egyszerű feladat tengervizes akváriumot építeni, de érdemes. A lakásba telepített pár literes tengerek látványosan érzékeltetik, hogy ennyire lekicsinyítve és leegyszerűsítve is mennyire bonyolult rendszer a természeti világ, amelyben minden mindennel összefügg.

Március 20-án először rendezik meg a nemzeti halnapot. A Magyar Országos Horgász Szövetség székházában konferenciát tartanak, és programokkal várják az érdeklődőket.

A kezdeményezők fő szándéka az uszonyosok további népszerűsítése, mert szerintük ez az állatcsoport ma sem mindig kapja meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelne.

Ebből az alkalomból a Kék Bolygó című műsor egy igen látványos hobbit, a tengeri akvarisztikát mutatta be.

Nehezebb, mint az édesvizes

A tengeri élőhely körülményeinek utánzása bizony nem egyszerű feladat, más gondoskodást igényel, mint egy hagyományos, édesvízi akvárium.  A tengeri akvarisztika abban tér el az édesvízi akvarisztikától, hogy a vízben körülbelül literenként 33 gramm oldott só van – mondta el Vass István akvarisztikai felszereléseket áruló keerskedő.

Az akvaristák nem tiszta nátriumkloridot, hanem speciális sókeveréket használnak – amelynek összetétele a vitaminok és a nyomelemek miatt – jótékony hatással van az akváriumban élő állatokra. Ez különösen fontos a korallok számára, amelyeket sokféleképpen lehet osztályozni. Akvarisztikai célra általában a lágykorall-kőkorall megkülönböztetést használják. Előbbiek kevésbé igényesek, könnyebben tarthatók.

Akváriumi áramlatok

A korallok jelenléte alapvetően határozza meg az akvárium paramétereit. Szükségük van áramlatokra, és megfelelő vízminőséget, valamint speciális fényt is igényelnek. Ez is jelentős különbség az átlagos akváriumokkal szemben, valamint az erősebb világítás is. Az ilyen tartályokban több a kék fény, mert alatta szép irizáló, vagyis csillogó, változatos színek jelennek meg a korallokon.

Ezen az élőlények fontos tulajdonsága, hogy hasznosítják a fényt, annak ellenére, hogy állatok. A korallok ugyanis egysejtű, fotoszintézist végző algákkal élnek szimbiózisban, amelyeket a szervezetükben növesztenek.

Élőkövek

A korallszirtes akváriumok technikai háttere itt még nem ér véget. A víz szűréséhez szükség van egy úgynevezett fehérjehab-leválasztóra is. Működésének lényege, hogy a vízbe porlasztott apró buborékokra rátapadnak a nagyobb molekulák, főleg a fehérjék, amelyek hab formájában kiválnak a vízből. Ezt az anyagot a szerkezet rögtön elkülönít, így nem keveredhet vissza, nem szennyezheti újból az akvárium vizét.

A technikán kívül a természet is segíti az akváriumok szűrését. A korallos tartályokban úgynevezett élőköveket, vagyis elhalt korallok vázait teszik, amelyek a biológiai szűrést biztosítják. A porózus mészkő jelentőségét az adja, hogy különböző baktériumok, így nitrát-foszfát lebontó mikroorganizmusok telepednek meg benne.

Rajzfilmhős az akváriumban

A korallok mellett, a tengervizes akváriumok egyik leggyakoribb lakója a bohóchal, amely – hála a fajtát főhősként szerepeltető Némó nyomában című rajzfilmnek – nagyon népszerű a vásárlók körében. A másik nagy sláger a palettás doktorhal, amely ugyancsak szinte minden akváriumban megtalálható. A hobbisták ezeken kívül rengeteg más sügérfélét is kedvelnek, fontos szabály azonban, hogy egy akváriumban csak egy pár bohóchalat szabad tartani, mert ivarérett koruktól védik a területüket, és a többi halat esetleg elverik.

Hasznos gerinctelenek

A színpompás halakon kívül rendkívül népszerű bentlakónak számítanak egyes gerinctelen állatok is, mint a csőféregfajok, a tengericsillagok és a garnélák. Ezek nem csak esztétikusak, de hasznosak is. A talajtúró csillagok például átmozgatják az aljzatot, amivel jól beilleszkednek az akváriumi rendszerbe, a rákok között pedig, vannak kifejezetten tisztogató garnélák.

Tengerből lakásba

Ugyan a tengeri akvarisztika nagy múltra tekint vissza, sajnos a legtöbb faj a mai napig a tengerekből és óceánokból vadon befogva kerül az üzletekbe. A tenyésztésük egyelőre gyerekcipőben jár, de nagyon komoly tudományos kísérletek folynak azért, hogy inkább szaporított halakkal lehessen kiszolgálni az állattartókat. Ma még csak a bohóchalakat és egy két más sügérfajtát tudnak kereskedelmi mennyiségben tenyészteni

A tengeri akvarisztika megtanít minket arra, hogy ugyanúgy, ahogy az akváriumban, a természetben is minden mindennel összefügg, és aki megismerkedik ezzel a színes, lenyűgöző víz alatti világgal, a tengereket és az óceánokat még inkább csodálni, tisztelni fogja.