FBI-igazgató: Nincs bizonyíték Trump lehallgatására

Nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trumpot és kampánycsapatát a tavalyi elnökválasztási kampány idején Barack Obama volt elnök lehallgattatta - jelentette ki James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója hétfőn a kongresszus hírszerzési bizottsága előtt.

Az FBI igazgatója kijelentette, hogy a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) július végén indította el hivatalos nyomozását a 2016-os amerikai elnökválasztás alatti orosz beavatkozás ügyében. A vizsgálatba tartozik a Trump-kampány lehetséges összejátszása a moszkvai kormánnyal. James Comey és Mike Rogers NSA-igazgató kihallgatása hétfő reggel kezdődött a Ház által létrehozott Közös Bizottság előtt, ahol a vezetők az orosz beavatkozás mellett Donald Trump vélelmezett lehallgatásáról is nyilatkoznak.

Míg James Comey beismerte, hogy az orosz vezetés nem csupán Hillary Clintont nem szerette volna elnöki pozícióban látni, hanem egyértelműen Trumpot szerették volna következő amerikai elnöknek. Ezen kívül azonban semmilyen terhelő információt nem osztott meg az orosz-amerikai kapcsolatokról, minden kérdést problémásnak tartott.

Három válasz született eddig

A meghallgatás alatt a kérdezett felek  célja a lehető legkevesebb információ kiadása volt, így csupán három biztos válasz született az első másfél óra alatt, az esetek 99 százalékában  a “nem tudom” és a “nem árulhatom el” válaszok domináltak.

- Az FBI hivatalosan is nyomozást indított az orosz beavatkozás ügyében tavaly júliusban

- Trump elnök lehallgatási vádjai az FBI és az Igazságügyi Minisztérium információi szerint megalapozatlanok ( Az Obama-adminisztráció ellen és a brit hírszerzés ellen felhozott vádak egyaránt)

- Bűncselekménynek számít egy amerikai állampolgár nevének kiszivárogtatása, 10 éves börtönbüntetés járhat érte ( Michael Flynn, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója)

Hivatalos: vizsgálat indult

Azt James Comey azt viszont megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokról, netán együttműködésről. Ez az első eset, hogy az FBI igazgatója nyilvánosan beszélt a nyomozás tényéről.

Csak annyit árult el, hogy az Igazságügyi Minisztériummal közösen folytatják a nyomozást, de sem kongresszussal, sem a publikummal nem oszthatnak meg információkat. Nem tudják igazságosan és hatékonyan végezni a munkájukat, ha az “ellenség” is tudja, hogy éppen min dolgoznak. Független, nagyszabású nyomozásról van szó, és addig követik a szálakat, ameddig valójában elérnek.

Comey a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével, Mike Rogers admirálissal együtt jelent meg kongresszusi bizottság előtt, hogy beszámoljanak egyrészt a vélelmezett orosz kapcsolatokról, másrészt pedig Trump elnöknek a lehallgatásáról tett állítása ügyében folyó vizsgálatokról.

Comey leszögezte: sem az FBI-nak, sem az igazságügyi minisztériumnak nincs bizonyítéka Trump elnök március 4-én nyilvánosságra hozott állítására, miszerint Obama elnök lehallgattatta őt és kampánycsapatát. “Az elnök Twitter-bejegyzései iránti minden tiszteletem mellett kijelentem, nincs olyan információm, amely alátámasztaná azon Twitter-bejegyzéseit, hogy az előző kormányzat lehallgatást rendelt volna el ellene” – fogalmazott James Comey.

Nem változtak a szavazatok

Mike Rogers, az NSA vezetője pedig elmondta: megalapozatlan volt az az állítás, hogy az amerikai hírszerzés a brit elektronikus figyelő szolgálat (GCHQ) segítségével hallgatta volna le Trumpot. Ezt egyébként a múlt héten a brit hírszerző ügynökség szóvivője már cáfolta.

Egyik csatatér-államban  sem változtak a szavazati arányok a jelenleg nyomozott beavatkozás következtében – mondta Mike Rogers, kijelentését James Comey is megerősítette.  Az FBI-igazgató hangsúlyozta, hogy a jelenleg is folyó nyomozások titkos információkat rejtenek,  így teljességében nem hozhatják nyilvánosságra a részleteit.

Cáfolták Trump vádjait

Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium nem talált bizonyítékot Donald Trump lehallgatási vádjaira – mondta James Comey. A britek lehallgatási vádjait is megcáfolta, és beismerte, hogy Trump vádjai nem segítették a britekkel és a németekkel ápolt kapcsolatokat. A Trump-kampány és a moszkvai vezetés lehetséges összejátszásáról elmondta, hogy vizsgálják a két fél közötti egyeztetést, de nem volt hajlandó részletes választ adni a feltett kérdésekre.

James Comey Adam Schiff demokrata párti képviselő kérdésére válaszolva kitért arra is, hogy az FBI információi szerint az oroszok “több Brexitet”, vagyis több tagállam Európai Unióból történő kilépését szeretnék látni.

A Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) igazgatóját, James Comey-t és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjét, Mike Rogerst kongresszusi meghallgatáson kérdezik Donald Trump vélelmezett oroszországi kapcsolatairól, illetve Trump vélelmezett lehallgatásáról.