Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak hazánkban

Miközben a hazai füsti- és molnárfecske-állomány felére, a tiszai partifecskéké pedig alig 10 százalékára csökkent Magyarországon 2015-re, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint a melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon.

Az egészségünket veszélyeztető betegségeket terjesztő szúnyogok, és a szintén a klímaváltozás hatására érkező újabb kártevő rovarok elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát.

Az MME szerint ezért is aggasztó a hazai fecskeállomány ezredfordulót követő drámai csökkenése.

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a fészkelőhelyek és a táplálék csökkenése (a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás és akár a nem megfelelően végzett szúnyogirtás); a klímaváltozás (sár fészeképítő-anyag hiánya a szárazodó tavaszokon, óriási vonulási veszteségek, különösen tavasszal); és ami a legszomorúbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll – írja az egyesület közleményében.

Partifecskék (Riparia riparia) repkednek homokfalba vájt fészkeik körül Nemesnádudvar közelében 2015. július 2-án. MTI Fotó: Bugány János

Partifecskék (Riparia riparia) repkednek homokfalba vájt fészkeik körül Nemesnádudvar közelében. (MTI Fotó: Bugány János)

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak kiemelten fontos szerepe van.

Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását mindenekelőtt a meglévő aktív természetes fészkek, fészektelepek fokozott védelmével; az ezek mellé március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel; április közepétől június végéig sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával; valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével érhetjük el.

A partfalakban fészkelő partifecske-kolóniáknak is segíthetnek az emberek, ha a lejtősre erodálódás miatt költésre alkalmatlanná vált, méternyi magas földfalakat családi kalákában, baráti társasági összefogás keretében ásóval függőlegesre faragják – írja közleményében a szervezet.