A távmunka bizalmi kérdés, de mindenki jól járhat vele

Rohamosan terjed a világban a távmunka intézménye, ugyanakkor szakértők szerint ez leginkább egy bizalmi kérdés. Fontos tudni, hogyan működik ez jogilag, kiknek ajánlják és hogyan profitálhat belőle munkaadó és a dolgozó is.

Egyre több olyan álláshirdetés van, amely otthon végezhető munkát kínál. Távmunka keretében a többi között a számítógépes adatfeldolgozás, bérszámfejtés, könyvelés, ingatlanpiac területén találunk munkaköröket. De mit jelent pontosan és jogilag a távmunka? Milyen előnyei és milyen nehézségei vannak, ha valaki távmunkában dolgozik? Erről volt szó a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Elvileg mindent a cég biztosít

Dr. Lórodi László munkajogász szerint jogilag nagyon fontos, hogy a munkavállalóval ezt a fajta munkavégzést is szerződésbe foglaljuk, az az egy alapkikötés van, hogy konkrétan meg kell állapodni abban, hogy távmunkát végez a dolgozó.

Hozzátette: jogilag a távmunka egyik különlegessége, hogy kizárólag valamilyen számítástechnikai vagy infokommunikációs eszközzel lehet csinálni, ami a gyakorlatban a telefon és a számítógép használatát jelenti. A törvény szerint ez a fajta munkavégzés kötetlen munkaidőhöz kapcsolódik, megállapodás szerint persze lehet kötött is.

A szabadnapokat ugyanúgy kell kezelni, mint alapesetben, emellett itt is lehet próbaidőt alkalmazni. A munkavégzéshez szükséges eszközöket a munkáltatónak kellene biztosítani, persze itt is el lehet térni a megállapodás során.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Ez egy bizalmi kérdés

Martis István a Profession.hu értékesítési igazgatója szerint a magyar munkaerőpiacon nagyon is helye lenne a távmunkának, kicsit olyan „szeretjük is meg nem is” műfaj ez. Mindenki látja az előnyeit és a hátrányait, de nagyon kevesen alkalmazzák idehaza egyelőre – tette hozzá.

A szakértő szerint nagyon hosszú folyamat lesz, míg a cégeket sikerül rávenni a komolyabb alkalmazásra. A munkaadók részéről ez egy bizalmi kérdés inkább, ők maguk azt javasolják a vállalatoknak, hogy elsőként egyfajta jutalmazásként is bevezethetnék.

A fiataloknak ez már természetes

Dr. Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint idehaza a jog szempontjából nehezen vállalható fel a távmunka, erről számoltak be kis- és nagyvállalati képviselők is, ugyanis lehet, hogy kötetlen a munkaidő, de azt elég nehéz valósan lemérni, hogy valójában mennyit dolgozik az érintett munkavállaló.

Természetesen az egyik módszer az önbevallás, amikor a dolgozó becsületére van bízva, de vannak már számítógépes alkalmazások is, amik pontosan mérik a tevékenységet. Ebben az esetben például kikapcsol a számláló, ha kilépünk facebookozni kicsit.

Generációk szerint a mostani 40-50 évesek még annyira nem nyitottak a távmunkára, a mai fiatalok viszont már gyakorlatilag teljesen természetesnek veszik.