A hűvös német-amerikai viszony csak a felszín?

Nem új keletű a vita arról, miszerint Németország nagy összegű hozzájárulással tartozik a NATO-nak – jelentette ki Magyarics Tamás Amerika-szakértő, az ELTE docense a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mindez visszavezethető a hidegháború végéig, amikor az európai NATO-tagországok többsége úgynevezett békeosztalékot vett ki, vagyis drámai mértékben csökkentette a védelmi kiadásait a Szovjetunió összeomlása után. Addig az Egyesült Államok fedezte a katonai szövetség kiadásainak felét, utána közel 70-75 százalékát – magyarázta.

A hozzájárulás ugyanakkor nemcsak arról szól, milyen fegyverrendszereket tart fenn egy ország, hanem azt is, milyen segélyprogramokat és egyéb eszközöket használ arra, hogy válságokat kezeljen. Ez a német érvelés lényege – ismertette a szakember.

EPA/CLEMENS BILAN

Egymásra vannak utalva

Beszélt arról is, Donald Trump amerikai elnök elsősorban azzal vádolta Németországot – Kína és Japán mellett -, hogy felelős a nagyon magas amerikai külkereskedelmi deficitért, mert az euró alulértékelt. Ezzel pedig a németek olyan előnyre tesznek szert, ami a szerinte megengedhetetlen. Németország 107 milliárd euró értékben exportál az Egyesült Államokba, és a befektetéseik harmada, körülbelül 270 milliárd euró irányul oda.

Valószínűsítette, hogy az Angela Merkel és Donald Trump közötti megbeszélés hangneme nem volt annyira szívélyes, mint a német kancellár és az előző amerikai elnök, Barack Obama között. Tisztában vannak azonban azzal, hogy az Egyesült Államok Amerika, Németország Európa vezető nagyhatalma, és Európa Amerikai nélkül, illetve Amerika Európa nélkül nem megy sokra. Így a nyilvánosság előtti kicsit élesebb hangnem nem feltétlenül jelent rossz viszonyt.

Donald Trump kicsit rendhagyó módon fogalmaz. Az eddigi megbeszélései azonban a japán, a brit, a kanadai miniszterelnökkel, és most a német kancellárral konszolidáltabb hangnemben folytak, mint a nyilvános megszólalásai – jegyezte meg.

További együttműködés is lehet 

Megemlítette, Donald Trump dicsérte a német szakképzést, és azt mondta, sokat tanulhatna ezen a téren az Egyesült Államok Németországtól. Az Egyesült Államok próbálja visszaszerezni azokat a munkahelyeket a termelőágazatban, melyeket elveszített.

Itt egyfajta együttműködés elképzelhető – hangoztatta.

Nincs különutasság

Szólt arról is, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben kiáll a minszki folyamat mellett, Donald Trump pedig az utóbbi időben egyre kevésbé hangoztatja, hogy a szankciókról különutas politikát folytatna.